Öckerö gymnasium

Brassning i dubbel bemärkelse

För er som är obekanta med båttermer kommer nu en kort genomgång. Gunilla är ett skepp som har råsegel; segel som hänger ifrån rån (de ”stänger” som är fästa parallellt vid masten). Beroende på hur vinden blåser vill man vinkla upp råseglen så att de fångar upp så mycket vind som möjligt. Man vinklar upp råna genom att dra i tampar som kallas brassar. Hela denna manöver kallas för brassning. Det finns även något som kallas för att brassa klockan. När vi just nu seglar över Atlanten så passerar vi flera tidszoner. Vid varje passerad tidszon ställs klockan naturligt fram en timme och man säger att man brassar klockan.

Just nu har vår vakt, Styrbord, 4-8-vakten. Vid purrning klockan fyra på morgonen brukar inte energin vara på topp, men just denna måndag var stegen upp lite lättare. Detta på grund av att vi alla visste att det var dags för klockan att brassas, vilket innebar en timmes kortare vakttid. Timmen mellan klockan fyra och klockan fem försvann, så vakten inleddes med fika, som idag var apelsinklyftor. Efter fikat begav vi oss upp på däck, där vädret var klart och vågorna behagligt vaggande. Precis innan de första solstrålarna nådde över horisonten hann vi få en glimt av en starkt orangelysande Venus på himlen. Efter detta brassades seglen skarpt styrbord, och hastigheten ökade med en halv knop.

I soluppgången fick utkiken syn på misstänkta valsprut en bit bort, vilket resulterade i valsafari. På överstyrmannens kommando fick rorgängaren, Lukas, styra Gunilla mot det hållet där valen senast synts till. Efter många rodervarv och noggrant letande fick vi återigen syn på valen, som verkar ha varit en sillval. Vi är just nu påväg ifrån hav med djup på tusentals meter och istället påväg till djup som endast mäts i hundratal, vilket också innebär valtätare vatten.

Just nu sitter jag i Stora Mässen i väntan på att vattentrycket ska komma tillbaka så att man kan duscha.

Vi ses om 17 dagar

// Hannah, hytt 5

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se