Öckerö gymnasium

12-4 Nattvakt

Man kan ju tro att det är jobbigt att jobba på en gungandes segelbåt mitt i natten. Men det är helt klart min favorit tid på dagen.


Det börjar med att vi blir purrade 23:30. De flesta av oss brukar ta en liten ¨power nap¨ innan passet. När vi blir purrade kan det verka som att hela världen rasar samman. Allt man vill är att bara ligga kvar i sin varma, mysiga koj och fortsätta sova. Man vill absolut inte ut och jobba.
Men när man väl har kommit upp på fötterna och gjort sig iordning känns det alltid bättre. Särkilt när man har kommit upp till byssan för att ta en snabb kopp kaffe.
Oftast brukar många i min vakt sitta i Lilla Mässen och sippa på brännande hett kaffe innan
passet. Oftast sitter alla helt tysta för sig själva och stirrar ner i koppen. Ibland hör man en suck eller två.
Efter att vi har suckat tillsammans är det dags för uppställning. Det är alltid lika kul att kliva ut i mörkret på däck. Man ser absolut ingenting och allt man hör är
¨-Oj, förlåt. Vem var det jag trampa på?¨
¨-Se upp, jag ser inte ett skit!!!¨
¨Var är jag någonstans?¨
¨Vem är det här?¨
Det ser alltid väldigt kul ut när en ny vakt tar sig ut i mörkret. Oftast ser de väldigt dumma ut med sina utsträckta armar och sin bredbenta gång. Efter ett tag vänjer man sig vid mörkret och får ett någorlunda mörkerseende. Inga lampor är tända på däck. Det enda som lyser upp är månen eller stjärnhimlen. Vattnet glimmar av grön mareld. Efter svallvågorna från båten lyser vågorna upp av grönt glimmer.
Ibland när det kommer vatten på stordäck fortsätter det att glimma på däck.
Stjärnhimlen lyser verkligen upp, man kan se allt. Man ser alla stjärnor, små galaxer och stjärnfall. Det är väldigt vackert.
Uppställningen sker alltid 5min innan man slår 8onde glaset. På min nattvakt är det 23.55, det är väldigt viktigt att man kommer i tid till sin uppställning.
Efter vaktbytet går man till sin vaktledare och väntar på order. Idag var jag arbetsstyrka. På nattvakterna är det inget underhållningsarbete, det gör vi endast på dagen. Så på nattvakterna brukar vi brassa om seglen och anpassa de till vindens riktning. Efter det brukar vi ha lektioner om just segling. Jag är inte jätteinsatt på segling, men det är väldigt intressant. Ibland lär vi oss knopar, hur man justerar seglen efter vind eller allmän sjökunskap.
När vi har våra lektioner brukar vi sitta på akterdäck, vilket är väldigt mysigt. Efter vår lektion om sjövett är det fika. Fikat idag var fattiga riddare och oj vad gott det var. Fikat är serverat av våra backisar klockan 01:30.
Vi har endast 15min på oss att fika. Det är lite stressigt och det är verkligen ¨Hur många mackor kan jag trycka i mig på en kvart?¨. Oftast resulterar det i att man har ätit alldeles för mycket och man blir illamående.
Efter nattfikat brukar tiden gå väldigt fort. Vi har börjat med ¨Atlantensnack¨. Vilket menas med att någon får prata om vad de vill under en viss tid. Antingen om sig själva, hålla ett föredrag eller bara berätta något intressant. Då ligger hela vakten på halvdäck i en stor hög och blickar upp mot stjärnhimlen medans någon av oss pratar. Idag har jag fått uppdraget av Sofia att hålla ett föredrag om varför man ska vara vegetarian. Vilket är väldigt ironiskt eftersom jag äter kött. Så det ska bli väldigt intressant. Som hjälp skrev hon ut ett tjockt häfte som jag ska läsa på om och sedan hålla ett föredrag om.

Olivia, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se