Öckerö gymnasium

22 december. Hajk på Santo Antão, höga berg och djupa dalar

Hajken fortsätter längs med kusten i hela 6 timmar. Vi går förbi bland annat åsnor, getter och ruiner. Ner i dalar och upp på bergstoppar, mjölksyran eskalerar.

Det är uppställning på kajen klockan 06:45, alla lyckas, gäspandes, komma minst två minuter sent. Vi vandrar i samlad trupp mot färjeläget och följs av flera gatuhundar. På terminalen finns det wifi och alla sitter limmade mot sina skärmar innan vi ska stiga ombord på färjan. När alla kommit till rätta ombord så dröjer det inte länge innan utspridda snarkningar hörs. De väcks när Jakob ropar ut deras skeppsnummer, för utdelning av 4000 escudos per person. Summan ska vi leva på under de två dagarna på ön.

Väl på Santo Antão får vi tid och plats för nästa samling, sen släpps vi iväg på egen hand för att komma till andra sidan ön. Min halvgrupp, där halva midskepps och styrbord ingår, ska spendera natten i Porto du Sol. De olika grupperna virrar runt och försöker hitta hotellrum för billigast pris. Vår grupp på sex personer lyckas hitta ett supertrevligt Bed and Breakfast som ordnar lite brunch till oss innan nästa samling.

Med en alueger tar vi oss till Cha de Indreja, en liten by som ligger någon kilometer från kusten. Här kommer vår 17 km långa hajk att starta. När vi gått i knappt tre minuter får vi sällskap av en man i 40-50årsåldern. Han kan ingen engelska men lite spanska. Som den briljantaste i gruppen på spanska, blir Viktor den som lyckas kommunicera med honom. Mannen får syn på Viktors- och även Frans händer som har nagellack på. Med vilda gester pekar han på killarna och visar tummen ner, sedan pekar han på mig och gör tummen upp. Mannen följer oss till första kustbyn, tills han hittar nya kompisar.

Hajken fortsätter längs med kusten i hela 6 timmar. Vi går förbi bland annat åsnor, getter och ruiner. Ner i dalar och upp på bergstoppar, mjölksyran eskalerar.

Det hinner bli mörkt innan vi anländer till Porto du Sol igen. Vi är mycket trötta och hungriga då vi bara ätit snabba kolhydrater idag. Vi mötte upp några till och dem flesta åt på en pizzeria. Jag, Elsa och Ture äter däremot på ett ställe med lite livemusik, gitarrspel och sång. Duschvattnet är lika svart som länsvatten… Vi somnar på direkten.

Alicia Borg, Midskepps vakt.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se