Öckerö gymnasium

2 dagen i Cádiz

Idag blev det ingen strand-dag. Det skulle faktiskt bli skönt med lite annat än att ligga stilla i flera timmar och svettas i 30 graders värme.

Vi purrades till frukost innan uppställning då det blev avgång med buss till Sevilla i samband med att solen gick upp. Soluppgången var i starka och klara orange-röda färger och värmen slog till direkt. Från att ha sin tjocka hoodie, till att inte ens kunna ha pikén på sig.

Vi åkte till massgravar, då Franco-tiden och spanska inbördeskriget var det stora fokuset. Den stora frågan var varför det blivit så viktigt att man gräver upp massgravarna idag.

Guiden berättade att massgravarna var sanden som vi gick på vilket var väldigt speciellt och chockerande, då de andra gravarna var stora och maffiga. Allt ifrån små hus till stora vita kista med fina detaljer och inhängande i stängsel. Dessa kistor kunde dessutom ligga på massgravarna, alltså på den orangea sanden.

På den andra massgraven träffade vi Mari Carmen som var med i dokumentären "tystnadens slut". Den handlade om Mari Carmen som försökte hitta sin farfar i massgravarna för att begrava honom själv, och det gjorde hon. Dokumentären var gjord av Pontus, som var våran svenska översättare för guiden som pratade spanska. Marken på detta stället hade undersökts klart och flera människor hade identifierats, men de som inte var det hade benrester i lådor som vi fick se. Det var en väldigt speciell känsla.

Vi kom hem vid 17 och gjorde sedan ordning oss för att senare sätta oss på en strandbar vid havet och kolla på solnedgången medan vi åt glass. Ett väldigt bra avslut på en lång och varm dag!


Signe, Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se