Öckerö gymnasium

4 Maj

Min dag startade av att de dåvarande landgångs vakterna kom in i hytten och spelade med en form utav visselpipa och sa att klockan var 07:00 och dags för frukost, så var inte fallet… Klockan var 05:47 och de hade fått för sig att lura oss vilket inte var så nice, som tur var så lyckades jag somna om och vaknade en timme senare. När det sedan var dags för uppställning klockan 08:00 berättade Tore att han hade tagit visselpiporna från gärningsmännen vilket känns skönt då man får njuta av sin skönhetssömn.

Efter uppställningen var det dags för riggövning och för mig som är oerhört höjdrädd så är det ganska jobbigt att klättra upp på ungefär 10-15 meters höjd för att sedan stå på en tamp som inte är tjockare än en denniskorv. Innan vi klättrade upp i riggen övade vi på dubbelt halvslag som är en knop som används hela tiden ombord. Själva övningen gick okej men den bästa känslan är ändå att komma ner.

Väl nere från riggen serverades kycklinggryta med ugnsbakade potatisar, maten var jättegod och vällagad som vanligt. Idag har vi som är i Babord vakt vilket innebär att man blir utplacerad på olika jobb. Själv var jag arbetsstyrka, det innebär att jag får jobb av vaktledaren. Jag började med att bära ner vattenkikare under durken i hytt fem sedan fick jag order om att tvätta några lådor som tidigare hade använts till kvarglömda grejer men som nu skulle användas till matförvaring.

När uppgifterna var klara var det dags för fika, idag bjöds det på riktigt fina kanelbullar med en god glasyr. Jag frågade varför man hade glasyr på kanelbullarna och svaret jag fick var att bullarna var torra så Anna och Mia hade valt att rädda dom med lite topping vilket jag tyckte var ett bra beslut.

Efter fikat började jag och i princip hela vakten förbereda inför att tvätta vår första maskin tvätt ombord. När vi hade fått in tvätten hade vi det lugnt i cirkus 40 minuter. Efter vår lilla rast fick vi en ny uppgift och det var att städa toaletterna, det gick faktiskt förvånansvärt bra. Det kändes som att vi kanske höll på i kanske 50 minuter men vi höll på i 2 timmar, men jag gissar på att musiken från Melkers högtalare gjorde det lite lättare att städa.

Med städningen bakom sig var det dags för middag. Den serveras mellan 18:30 och 19:00 varje dag och idag blev det korvstroganoff mer ris. Efter middagen var tvätten färdig och vi lastade över alla kläder från tvättmaskinen till torktumlaren.

Jag ägnade all tid efter middagen till att skriva bloggen, jag ska sitta fartygs vakt från klockan 20:30-22:30. Att sitta fartygs vakt innebär att man vaktar landgången, man ser till att inga objudna gäster kommer ombord. Man skall även hålla koll så att alla som är på frivakt kommer ombord innan 22. En gång i timmen skall man även gå rond, då kontrollerar man olika saker till exempel vilken temperatur frysen har och olika saker i maskinrummet.

Såhär kan en vanlig dag som vakt se ut på T/S Gunilla

Isak

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se