Öckerö gymnasium

Amerika i sikte!

Dagen började ganska lugnt. Vi i midskepps blev purrade kl 07:00 för att gå upp och äta frukost. Vi stod uppställda och klara på halvdäck kl 07:55. Vid vaktavlösningarna har vi ibland utmaningar där en eller några från varje vakt får utmana varandra. Det kan vara allt ifrån armhävningar till Rap Battle. Idag var det 90 grader och jag stod redo som utmanare från midskepps. Tyvärr hade de ingen utmanare från babord så tävlingen sköts fram till vaktavlösningen dagen efter istället. Jag kan nu i efterhand avslöja att jag vann! :)

Nu på vakten under det sista sjöbenet har vi påbörjat storstädning av båten. Idag hade vi bland annat inventering av Stora mässen. Det var lite kaotiskt då nästan ingenting låg där det skulle, men det var skönt att få ordning och reda. Vi räknade om all proviantering och mat som låg stuvad i gråbackarna under sofforna och städade ur dem.

Efter vakten hade vi lunch där det serverades en supergod indisk gryta med naanbröd. Sedan, efter en liten stunds vila, hade vi lektioner där vi jobbade med lite av varje för att få klart alla våra uppgifter som ska in. Runt halv tre drog ett riktigt stormoväder igång och styrbord som hade vakt fick plötsligt mycket att göra. Det blåste i över 35 knop och det skulle bärgas, brassas och beslås. Båten lutade så vattnet vällde upp på styrbord sida och de alla stod med vatten upp till midjan när de skulle dras i tamparna på stordäck. Men kul verkade de ha haft ändå! Här någonstans fick vi också land i sikte. Vi ser nu Amerika, Florida Key West på styrbord sida. Så häftigt!

Kl 20 gick vi på vakt igen och den var till en början ganska lugn, stormen från tidigare hade lagt sig något, men kallt var det, bara 19 grader! Kanske inte så kallt för er därhemma men för oss som numera är vana vid 30 grader och sol var det som rena vintern, så underställ och jacka var det som gällde. Vi har idag fått gå på maskin lite till och från för att vinden har vridit sig hela tiden. På grund av detta fick arbetsstyrkan först bärga och beslå focken. Men några minuter efter att de var klara hade vinden vridit sig igen och de fick avbeslå och sätta den igen. Med lite teamwork och kämparanda löste de det galant!

En lång och händelserik dag led mot sitt slut och efter vaktavlösningen kl 00:00 fick vi äntligen gå och lägga oss i våra varma kojer. Trötta och utmattade efter allt slit och arbete somnade vi gott!

Hilda Brun,Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se