Öckerö gymnasium

Anländer till Shetland

Klockan var 11:00 när rondmanen kom in i hytten och purrade oss för att påminna oss om att det var snart dags för lunch. Vi började med att klä på oss och gå ut från hytten genom korridoren upp för trappan och upp till lilla mässen. Efter lunchen var det dags att sätta på sig arbetskläder, seglarställ och sele. Nu började ännu en dag med hård arbete på däck. Men idag var inte
en vanlig dag till sjöss för att idag var dagen vi anlände till Shetland.

Det första jag såg när jag klev upp på däck var land och klippor som sträcker sig ut över horisonten. Ungefär fem minuter innan klockan slog tolv var alla i babordsvakten på halvdäck för att ta över vakten efters syrbortsvakten. Vi blev även informerade om att vi skulle anlända till kajen klockan fem. Dem flesta i vår vakt tillhör arbetsstyrkan medans tre personer var utdelad en post och två personer var backisar som hjälpte till i byssan. Den post som jag fick var utkik.

Min uppgift var att stå i fören av båten, spana ut över horisonten och rapportera när man t.ex. ser båtar eller fiskenät i havet. För varje halvtimme som gick kunde vi se hur båten Gunilla närmade sig land.
Arbetstyrkan hade i uppdrag att förbereda båten inför att lägga till på kajen. När
livbojsvakten slog åtta glas var vår vakt över och vi överlämnade arbetet av båten till midskepps.

Molly Brandt Nab2023 2022-08-04

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se