Öckerö gymnasium

Ännu en dag till sjöss

”Uppställning om fem minuter” skriker Iza på oss efter vi råkat somna om efter purrningen. Hur i hela friden ska vi hinna få på oss kläder, sele och flytvästen? Jaja upp ur kojen dags att stressa.

Som tur är hänger redan arbetskläderna jag skall ha på mig framme, efter att jag tog av mig dem efter senaste vakten. På med kläderna och på med keensen, ut ur hytten slit med sig sele och flytvästen. Upp i svalen på med selen (förmodligen de snabbaste jag någonsin gjort det) och häng på flytvästen för att sedan knäppa den väl uppe på halvdäck. Klockan hinner nästan slå 03:55 när jag öppnar dörren och skriker ”Olsbo på däck” för att skynda mig upp och ställa mig i ledet.

Den här sortens start på dagen har blivit lite av en rutin i hytt 12 sen vi började med 4–8 vakten. Inte ofta de blir så att det bara är någon minut kvar innan uppställning dock. Det börjar oftast med lite av en halvdassig purrning som vi i våra sköna kojer snabbt glömmer bort ens hänt. Efter det brukar det vara jag eller Adam son ändå lyckas kvickna till lite efter blivit bländade av lamporna som rondmannen tänt. Efter cirka tio extra minuter i kojen börjar de bli liv i hytt 12, vi väcker liv i Philip som fortfarande sover gott, cirka kvart/tio i brukar Iza komma och se till att vi är vakna. Vilket vi brukar svara ja med våra väldigt morgontrötta röster.

Efter man med möda dragit på sig selen och knäppt selen är det uppställning 03:55 då man helst bara vill tillbaka till sin koj. Vakten vid det här laget är oftast bara jobbigt, på vägen till La Gomera har de känts som att nattvakterna har varigt ett evigt brassande fram och tillbaka i masterna. Samma blev det denna morgon vi började med att skärpa till båda masterna. Fortfarande lite halvt sovandes tog det kanske lite längre tid än det borde med att först brassa och sen även kvajla upp efteråt, för helt plötsligt var klockan fem och det var dags för fika. Det var det gamla vanliga till fikat, lite halvtorrt bröd skuret i lite för tjocka bitar med fortfarande nästan fruset smör och lite pålägg på det och sen vatten.

Efter fikat börjar energin komma jag kommer ut lite innan alla andrar och frågar Soraya vad vi ska göra nu. ”Tror nog vi skall övnings klättra lite för att få upp värmen i kroppen” svarar hon. ”Jippi klättra i den nytjärade riggen, varför inte lixom”. hinner jag tänka innan resten har kommit ut och Ulf kommer ut från navhytten och säger att vi ska bärga ett segel, och hissa ett annat innan vi gör något. Så bemanna fallet, nedhalet och skotet så börjar vi bärga inre klyvaren. Väl klara med detta så ska vi sätta förstäng. Jag ställer mig vid fallet med Moa, Vogel och Hakan. ”Klara i fall” skriker vi medans vi lägger loss tampen. Bara att börja hala, lätt i början som bara blir tyngre och tyngre. ”Fast i fall” hör vi från backen efter vi bräckt lite. Vi lägger fast tampen vid nageln och går upp till resten där Soraya säger att jag och Vogel ska beslå inre klyvaren. ”Gud va skönt” tänker jag när jag hör att resten ska upp och ombeslå focken och storen. Väl ut i hajnätet går beslagningen bra, vi får till en ordentligt bra korv av seglet.

Efter de blivit klara i masterna kommer dem ner och vi ska vaska stordäck. Jag tar fram levanger och vi börjar skura. När vi är klara med det är klockan 07:30 dags för sjuglas runda. Vi går runt en stund kollar till kvajlarna, stoppåttorna och att brassarna är sträckta. Vi ställer upp och säger god vakt till midskepps. Klockan är 8 och det är dags för frukost, jag äter snabbt mina två äggmackor och går sen och lägger mig. Sover gott ända fram till det är dags för lunch och sen lektion. Lektionen flöt på i vanlig ordning, man fick lite gjort de va lite skönt att kanske få bocka av en uppgift eller två. Efter lektionen var det snart dags för nästa vakt. Byte i roller nu var det dags att vara backis detta pass, jag och Emmelie kämpade på hela middagen med att servera och hålla byssan clean. Passet gled mot sittt slut utan någon spännande händelse. Klockan slog 19:53 jag och Emmelie går upp och ställer oss

Rasmus, SA2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se