Öckerö gymnasium

Arbete ombord

Obbe, dödens död och fika. Det och en hel del annat får du läsa om här.

Klockan 07.15 väcktes vi i hytt 11 av fyra högljudda knackningar på dörren följt av en tillfällig blindhet när lampan i taket tändes. Vi låg kvar i kojerna några minuter och samlade oss, sedan började vi förbereda oss inför dagen. Efter en stund satt alla ombord samlade i stora mässen för att äta frukost. Ljudnivån ökade i takt med att eleverna vaknade till och det tog inte lång tid förens alla satt och skrattade och pratade.

Därefter var det dags för uppställning på däck. Det regnade och de som inte riktigt vaknat efter nattens goda sömn än, gjorde det nu.

Vi fick flaggor av kapten Hans vilket var mycket uppskattat, särskilt eftersom det var hans sista dag ombord. Jag fick Honduras blå-vita flagga, den hänger nu över min koj.

Sedan fick vi i styrbord göra olika sysslor ombord (eftersom vi hade vakt) och därefter fikade vi. Vi återgick till våra tidigare sysslor, några knackade rost, några målade med grundfärg och andra, såsom jag, slipade bort kanter vid rostfläckar på relingen som sedan skulle målas. När allt det var gjort började vi skrubba däck, och gjorde det framtill lunch. Vi fick en god och välbehövlig pasta med tomatsås och drack vatten eller ’’obbe’’ (oboy) till det.

I slutet av sjöbenet till Barcelona började alla nämligen kalla oboy för obbe och det blev en del av allas dagsrutin att ta en kopp då och då. När vi bara hade någon dag kvar till hamn tog obben dock nästan slut och det som fanns kvar gömdes på olika platser av eleverna ombord. Desperata efter obbe som vi var kom en leverans av det till kajen och lugnet var tillbaka.Det finns dock säkert kvar en burk eller två i någons hytt…

Regnet tilltog i styrka och vi bestämde oss då för att gå in och vika/sortera i linneskåpet. Någon satte på musik och stämningen var riktigt god. När vi var färdiga fick jag och en annan elev i uppdrag att kontrollera och tömma alla länsgropar ombord, vilket var intressant… Det var väldigt små utrymmen och man fick åla sig bakom och under många saker och maskiner. Vi upptäckte att det fanns diesel och olja på ställen det inte skulle finnas varken diesel eller olja på och behövde dyka ner under durken och åtgärda det också. Jag hade aldrig varit så skitig i mitt liv fram tills då. Eleven jag gjorde detta med lyckades dock muta en annan elev att ta hans plats för hundra kronor (vilket funkade). ’’Ersättaren’’ hade nämligen sagt att han trodde det var kul att göra det vi gjorde och att han inte trodde att det var så jobbigt, (han ändrade sedan sin åsikt om detta).

Medans dom var upptagna med sina saker fick jag i uppdrag att gå ner i ett rum som kallas döden (av goda anledningar) och testa ännu ett larm. Med mig hade jag en walkie-talkie, en ficklampa och en lång träpinne. Jag klämde mig in bakom en massa sladdar och stora maskiner (vilket var väldigt svårt) och kom sedan till dödens död. Det var ett minimalt, lutande utrymme så jag ramlade ner där och kom på att det nog inte var meningen att jag skulle vara där och att pinnen jag med nöd och näppe lyckats dra med mig var till för att jag kunde sitta uppe och greja med larmet via den.

Jag försökte sedan klättra upp (jag är ganska kort och har en vrickad fot) och detta var riktigt svårt. Jag trodde att jag skulle sitta fast där nere ett tag men tillslut så kom jag upp, fastnade igen, kom loss och kom ut.

Efter allt detta städade jag toaletterna och tog en power-nap för att sedan gå på en till fika (det är ingen brist på mat här på Gunilla).

Det var min dag, Tack för att du tog dig tid att läsa! :)

Fiona Östlund

Styrbordsvakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se