Öckerö gymnasium

Ät- och sov-vakten

Här på Gunilla är det kanon, vi rullar på som vanligt och är inne på andra dagen på vårat 14 dagars sjö ben från Bermuda till Azorerna.

Jag vet inte riktigt var jag ska börja denna bloggen direkt. För vi i midskepps har nu bytt till 4–8 vakten istället för 12–4 och därför blir dagarna lite annorlunda. Att börja bloggen med att man käkar frukost känns lite konstigt för när 4–8 vakten käkar frukost så har vi redan varit på vakt och jobbat i 4 timmar från 4 på morgonen, men för enkelhetens skull så kan jag ändå börja berätta om min dag där.

Vi käkar frukost 8:00 direkt efter vår vaktavlösning där vi lämnar över roder och arbete till barbordsvakten. Jag tycker om att käka frukost vid den här tiden för maten känns mycket godare och man kan äta mycket mer om man varit igång och arbetat istället för att ha vaknat precis. Det är också gött att käka både frukost och lunch, för när man har 12-4 vakten blir man purrad kl 11.00 och ska släpa sig upp till lilla mässen där vi äter och sedan bestämma sig om man vill äta frukost eller lunch. För mig blev det ofta så att man inte käkar så mycket över huvud taget för precis när jag vaknat har jag inte så god aptit. Det är en av de mest positiva sakerna med denna vakt, att måltiderna är perfekt utsatta för att kunna äta mycket.

Efter frukosten gick vi och la och sov fram till lunch vilket är ganska vanligt om man har 4–8 vakten. Vi blev sedan purrade kl 11 för att gå upp och käka lunch. Till lunch blev det bondomelett. Efter lunch hade vi lektioner i 3 timmar med vår dos Jonatan.

Klockan 4 gick vi på vakt och jag stod och knackade rost i 4 timmar fram till 8 då vi gick av vakt. Efteråt var jag helt täkt av rost och såg ut som en sådär jävla B-kändis med brun utan sol och färgat hår. Vi fick också käka middag under vakten vilken är en ytligare fördel med 4–8 vakten. Till middag blev det en underbart god kyckling wok.

När vi går av vakten kl 8 brukar vi gå och lägga oss för som 4–8 vakt så är man ständigt dödstrött även fast vi sover hela tiden. Min kära syster som också gjort denna resan med Gunilla sa till mig att 4–8 vakten är underbar för man är alltid jättepigg, men så har det inte riktigt funkat för mig. Jag tror inte har sovit så här mycket per natt som jag gör nu, men ändå så är jag som en zombie som ständigt går upp till byssan och ber backisarna om kaffe. AJA det blir väl kanske bättre lite längre in på sjö benet när man kommit in i rutinerna lite mer.

Kl 04.00 går vi alla fall på våran ”nattvakt” och övar på att bärga och sätta segel. Ännu en grej som folk har sagt om 4–8 vakten är att man har typ 2 stycken nattvakter, vilket jag inte tycker stämmer alls. 4–8 på eftermiddagen är ljust och solen går inte ner förens 5 min efter vi har gått av vakt. På vår ”nattvakt” 4–8 på morgonen jobbar vi i mörker i 1 timma fram tills fikat kl 5 och när vi kommer ut från fikat så har solen gått upp. Så vi får 1 timma mörker medans de andra vakterna får 4. Vår överstyrman Jesper har också sagt att solen kommer gå upp tidigare ju längre norr ut vi kommer.

Denna bloggen handlade mest om mat och vårt vaktschema, men ni får säkert en vettig blogg imorgon igen. Ha det så där hemma så ses vi på kajen den 29 juni. Fast jag är ju rätt kass med datum så det är ju inte än säkert att det stämmer men aja.

Daniel Bergkvist

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se