Öckerö gymnasium

Avgång mot Malaga

Idag började dagen som vanligt med frukost 07:15, sedan uppställning på huvuddäck 07:55. Vid uppställningen meddelade kaptenen att vi skulle gå mot Malaga ungefär 10:00.

Efter uppställningen gick jag och alla i styrbord på vakt. De första vi fick göra var att gå igenom hur man ställer upp till havs på poopdäck när man ska avlösa varandra från vakt. När vi hade övat klart sa vår vaktledare Linnea att någon av sjöfarts eleverna skulle få styra ut genom Lissabon.

Samtidigt som vi började förbereda trossar och sjösäkra stora mässen kom lotsen ombord. Jörgen som är kapten ombord kom och mötte lotsen vid landgången och hälsa han välkommen. Sedan började vi att släppa loss trossar och förbereda för avgång. När jag stod på huvuddäck och pratade med några kom Linnea och fråga om jag kunde styra efter att vi kommit ut ur hamndockan.

Så jag gick upp till rodret där Kenta som är överstyrman stod. Det första jag gjorde var att kolla in kompassen och den lilla skärmen där rodervinkeln står. När vi kom ut en bit från hamndockan fick jag ta över rodret. Mäktigaste känslan jag haft i kroppen på riktigt länge. Efter en stund kom Jörgen ut ur navhytten och sa till mig att ändra kurs så att lotsbåten fick lä, lotsen hoppade på lotsbåten och med ett leende tutade vi och vinkade hej då till Lissabon.

Det dröjde inte länge förren de flesta hade spytt. Även flertalett i besättningen hade svårt för sjögången som rådde. Det blåste ungefär 12 m/s och var 5-7 meter höga vågor. På vakten hade inte alla fått in sina sjöben så utav 15 st var vi ungefär 4 st som kunde utföra arbete. Men det gick bra ändå.

Position: 38º39`843 N, 009º19´138 W

Stor kram på er från Hugo Johansson SJD1619 styrbord.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se