Öckerö gymnasium

Avresa från Malaga

Det är svårt att föreställa sig något man aldrig tidigare varit med om, därav är inget på båten som jag tidigare föreställt mig. Kanske beror det på att jag inte haft så mycket förväntningar, utan snarare gått in med inställningen att det ska bli kul att testa något nytt.

Idag är det första advent och trots palmerna och den ständiga solen här i malaga har jag faktiskt hunnit få lite julkänsla. Det spelas jullåtar från restaurangerna på kajen och från ventilen från byssan kommer en ljuvlig doft av nybakta lussebullar. Även under frivakten var julstämningen stor då gatustånden sålde Jesuskrubbor, tomtemössor och lotter till det stora spanska jul lotteriet.

Vid sju tiden i morse blev jag väckt av Malou som purrade mig med en kram. Sedan var det dags för den efterlängtade söndagsfrukosten som bestod av bland annat krispigt bacon, stekta ägg, pannkakor, smörgåsar, yoghurt och gröt, det var riktigt smarrigt! Inte nog med att det är första advent är det även dags för vår första seglats. Jag började med att bytte av backisarna i byssan. Sedan det var dags för mig att gå ut på stordäck för att lära mig att knyta ett dubbelt halvslag så att jag kunde ta mig upp i riggen. Denna gången var det mindre läskigt och jag njöt mer av den vackra utsikten där dem höga dammiga gröna bergen bröts av med höghus och vackra kyrkor. Efter lunchen var det dags för oss att påbörja vår första segling till Gran Canaria. Mängder med folk samlades utanför båten för att se på när vi gjorde oss redo för avfärd. Då jag har 8–12 vakten gick jag ner till min koj för att sova, trots den lugna sjön, gungade båten tydligt och jag vaggades till söms. Jag vaknade sedan med ett ryck av alarmet för man över bod. Nyvaken sprang jag upp på däck till ljudet av den ringande klockan. Det var en övning och överstyrman Oskar demonstrerade hur en man-över-bord situation skulle se ut genom att kasta i ett salladshuvud i vattnet. Sju minuter senare hojtade lina som stod framme på backen att vi kört över huvudet.

Efter övningen gick jag ner och la mig för att sova igen, jag vaknade sedan 2 timmar senare och frågade Elin som sover i kojen bredvid när det var dags för mat och hon berättade att vakten redan käkat middag. Men jag överlevde och jag lärde mig av mina misstag. Sedan var det dags för mig att gå på min första vakt. Nere i den gungande hytten kämpade vi med att få på underställ, mössa, vantar seglarställ, sele och flytväst. Väl på däck möttes vi av midskepps som längs Gunillas sidor låg och spydde i rännan i det kolsvarta mörkret. Dem var kalla, sjösjuka, trötta och blöta och det regnade fortfarande. Men min vakt gick bra, vi hade en ganska lugn sjö och gick på motor. Det gick oväntat fort att få mörkerseende och vi började öva på knopar igen. I vågorna syntes mareld och delfiner. När klockan blivit nio var det dags för oss att börja städa, Rasmus utseddes till städchef och gav oss ut order hit och dit. Med dammsugaren på ryggen städade jag obalanserat korridoren och började då känna mig riktigt sjösjuk. Men det lättade och när vi var klara var det dags för toast som backisarna Malte och Ida fixat, jag tror aldrig att jag varit så sugen på toast innan och så god den va! Väl upp på däck igen gick timmarna fort och det var mycket information att ta in. När jag sedan hörde 8 slag i klockan var vår vakt avslutad och vi var ett trött gäng som gick ner i våra kojer för att sova än en gång.

Hoppas ni har det bra där hemma!

Kramar Ellen Blixt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se