Öckerö gymnasium

Backis på besök i Badalona

Marinbiologin i Badalona var en härlig paus från backis-livet som jag vant mig vid. Väl tillbaka i byssan lyckades ändå Håkan Hällström få upp humöret, som alltid.

Jag vaknade av hyttdörrens gnisslande och kort efter lyste lampan upp rummet. Jag kikade ut ur kojens gardiner och såg endast två suddiga siluetter en kort stund innan dörren slängdes igen med en smäll. Albin flög ut ur överslafen, landade med ett duns och slängde sig efter lampknappen i hopp om ytterligare några få minuters sömn. En stund senare kommer galningen från hytten intill inspringandes och ropar ”Är ni klara än? 7 minuter kvar till uppställning”. Alla i hytten hoppade ut ur kojerna, satte raskt på sig kläderna och kom precis i tid till uppställningen.

En timme senare var jag och alla andra naturelever på väg mot tunnelbanan eftersom att vi skulle besöka ett marinbiologiskt institut och lära oss mer om olika arter samt årstiders påverkan på havet. Vi hoppade av vid Badalona och gick en bit tills vi nådde havet. I väntan på att få bli insläppta passade en del elever på att äta den lunch vi tagit med från båten, pastasallad. En liten svart dörr öppnades och ut kom en kort spansk man som visade oss ner i ett källarlikt rum fyllt med olika akvarium. Intressant var det men sittandes mot en vägg i ett mörkt litet rum gjorde det svårt att hålla koncentrationen uppe. Undervisningen slutade och vi elever passade på att ställa frågor i hopp om att få svar på artbestämning av organismerna vi hittade under strandexkursionen i Gibraltar.

Väl hemma på båten väntade det hamnvaktsarbete för alla i styrbord. Utan förvåning var jag tilldelad positionen ”backis”, alltså hjälpreda i byssan. När jag bytt om till arbetskläder och kommer upp till byssan ropar Fiona längst in från köket ”jag har slitit här hela dagen själv, snälla hjälp mig”. Hon hade blivit lämnad själv som backis eftersom hon går sjöfartsprogrammet och då inte fick åka på utflykt den dagen. Kvällen avslutades med härlig städning av byssan, kanske inte den roligaste avslutningen på dagen men med Håkan Hällström i bakgrunden blev det inte så farligt.

Hälsningar från Barcelona, David Csajbok, Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se