Öckerö gymnasium

Backis under en NÄSTAN stagvändning

En av de coolaste grejerna som kan ske på båten uppträdde NÄSTAN. Stagvändning. Alla segel brassas och man vänder båten på några enstaka minuter. Största delen av besättningen var uppe på däck för förberedelser. Tampar skulle dras i och det var mycket ”action” uppe på däck. Order upprepas och alla samarbetar. Det var kul att se. Problemet var att det blåste för mycket. Trycket på seglena skulle bli ohanterbart under vändningen och segel skulle kunna brista. Istället blev det en kontra vändning.

Jag och min kompis arbetade i byssan som backisar idag. Vi hade vakt mellan 12-4. I byssan var det fullt ös med att förbereda för fika när det här skulle ske. Att allt var sjösäkrat prioriterades.

Blöta ner handdukar och lägga ner dem på diskbänkarna. Då glider inte plåtarna runt när det gungar. Tallrikar riskeras att inte heller splittras. När allt väl var sjösäkrat och förberedelserna inför fikat var klara var det dags att servera. Morotskaka, äppelpaj, chokladglass och romrussinglass var de val som fanns. En hel del helt enkelt, vilket gjorde att det blev stressigt med att komma ihåg vad alla ville ha. När väl alla hade fått sitt fika kunde man pusta ut. Ställa sig i dörrkarmen, i lovart och låta vinden slita tag i håret. Det var att föredra.

Sedan får man förstås inte glömma att man som backis har lite att göra ibland, som att vaska durken och diska. Poängen är att det balanseras upp med att man får ha fetaste viben när man gör det. I byssan finns en äldre modell av en högtalare som har sin karaktär. Med blåtand kan man välja vilka låtar som ska spelas. Ett tag lyssnade min backis kompis och jag på ABBA och dansade till. När vi var klara med allt som skulle göras gick vi upp på däck.

Snart ska jag sova, går på min vakt igen klockan 12 på natten. När man har 12-4 vakten upplever jag att det enda man hinner med att göra är att sova och äta. Man sover efter klockan 4 till lunch och när man går av vakt klockan 16 på eftermiddagen har man lektioner men sedan är det sovdags igen. Alla dygn rullar in i varandra. Det är redan 10 juni?

Linnéa

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se