Öckerö gymnasium

Bara en vecka kvar…

Nu märks det att resan börjar närma sig sitt slut. Det är lite mer än en vecka kvar tills vi är hemma i Sverige och det är många uppgifter och presentationer som skall färdigställas innan dess. Trots att vi inte hade några lektioner, spenderade de flesta dagen på att plugga, inklusive jag.

Dagen började klockan 07.00 för oss i Babord. Vi njöt av den goda stekfrukosten då det var söndag. Sedan hade vi vakt från 08.00 till 12.00 och jag tog över poststyrka för en kompis som var sjukskriven, alltså var jag rorgängare, livbojsvakt och utkik. Efter vakten spelade jag och två andra kompisar in en Franska film där vi visar hur en vanlig arbetsdag på Gunilla ser ut. Vi klättrade bland annat upp i riggen och filmade hur man beslår segel. Efter detta pluggade vi lite till innan det var dags för middag.

Oftast har vi ”söndagsbio” varje söndag, då vi spelar upp en film på focken (understa seglet på förmasten). På grund av motvinden var segling inte optimalt, så vi var tvungna att åka för motor vilket gjorde att filmen blev inställd då alla segel var beslagna. Lite senare på kvällen vände vinden igen vilket gjorde att vi trots allt kunde ha söndagsbio. Bortsett från de tekniska strulen fungerade bion perfekt, vi kollade på ”Life of pi”. Dock kunde inte jag se klart filmen eftersom vi hade vakt under större delen av filmen och jag var poststyrka.

Det var lite spännande att vara rorgängare just denna vakt då roder indikatorn var ur funktion. Indikatorn visar hur mycket rodret är babord och styrbord, den hjälper än att styra i rätt kurs. På grund av att den inte fungerade var man tvungen att styra på känsla, det funkade bättre än förväntat som tur var.

Bortsett från detta har denna dag sett ut som de flesta dagarna här till sjöss. Själv tycker jag att det ska bli lite skönt att komma hem och inte behöva jobba åtta timmar om dygnet. Men samtidigt vet jag att jag kommer att sakna att segla i det oändliga havet och se både valar och delfiner hoppa upp och ner bredvid en till fantastiska solnedgångar. Vi har haft den turen att få uppleva allt detta och lite till.

Flora Alderblad

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se