Öckerö gymnasium

Bästa dagen någonsin!

En dag med blod, svett, tårar, hamburgare och choklad. En dag då vi på båten är överens om att det varit en bra dag. Bästa dagen någonsin.

Jag och min vakt vaknade idag klockan 07.00 av en underbar purrare. Denna purrning var väl genomtänkt, med lugn röst och mycket ljus så att man vaknade på ett harmoniskt sätt. Jag gick sedan upp för lejdaren och in i den väldoftande lilla mäss där vi i babords vakt fick njuta av nygjord havregrynsgröt och varma ägg. Efter en stabil frukost drog jag mig ner till elevinredningen för att göra mig iordning för vakt, det vill säga, sätta på mig en kniv och oömma kläder.

När jag väl kom upp till vaktuppställningen insåg jag efter bara en bråkdels sekund att jag var rondman, alltså den person som håller koll på att allt står rätt till med skeppet. Under min första rond så skulle jag gå ner i maskinrummet, rummet som enligt mig kan nå värme upp emot 50°C. Jag drog sönder mina redan skadade fingrar, ifrån gårdagens slusstilläggning, genom att fastna med dem i ett av trappstegen på vägen ner ifrån lejdaren i maskinrummet. Det började blöda i mängder och jag svettades som aldrig förr, både på grund av den otroliga värmen och av oron som skapades av tankarna att jag skulle förblöda. Jag klarade mig bra och fick absolut inga större skador. Det var bara otroligt adrenalinväckande i stunden.

Jag gick min tredje rond och kände hur illamåendet började smyga sig på mig. Jag hade efter en timma ingen annan större längtan än att må bra igen. Jag satte mig på däck lutade mig framåt och kände hur vattnet och äggen ifrån frukosten sakta kom upp ur strupen igen. Det var en sån euforisk känsla att äntligen få ut det som fått en att må så dåligt i flera timmar. Det sprutade glädjetårar ett bra tag innan vaktens slut.

Efter att vi i babords vakt hade vaktavlösning så begav vi oss direkt in till lilla mässen där dem i byssan hade lagat gudomlig rödcurry kyckling gryta åt oss. Den gick åt. När middagen var uppäten gick jag ner till stora mässen för att jobba med skolarbeten. Vi jobbade på bra i olika arbetslag och sammanställde mestadels våra intressanta intervjuer ifrån Lübecks hamn.

Klockan slog 17.10 och babordsvakten rusade upp för lejdaren för att få hamburgare till middag, glädjens middag. Jag personligen har nog aldrig varit så lycklig över att få hamburgare på en fredag. Det är så det blir här och endast här på båten. Allt kretsar om mat och nattfika. Dagens nattfika var inget mindre än varm choklad med grädde och kanel. Bästa nattfikat hittills, bästa dagen nånsin.

/Malou Johansson, Babords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se