Öckerö gymnasium

Bättre på botten blues

Det har varit en händelserik dag ombord på Gunilla med både poolparty och valsafari men låt oss spola tillbaka bandet lite först.

Dagen började med att vi klev på nattvakten vid klockan tolv, månen var uppe lyste upp den mörka natten för första gången på några dagar. Vinden höll på att dö ut helt och nästan alla segel var satta men det dröjde inte länge fören man hörde styrmannen Leo ropa ut ”då bärgar vi skiten!”. Till en början gick det bra och segel efter segel bärgades och beslogs. Då vi bara hade några segel kvar inträffade det som inte fick ske, ett grepp för att beslå och axeln gick ur led för en i vakten. För oss i riggen gick allt fort och innan man ens visste ordet av det var hon nere från riggen och på väg till sjukhytten. För vår sjukvårdare, Johannes gick det snabbt, en koll på Axeln och det kunde konstateras att den åter var på sin plats men nästa incident hade redan inträffat uppe på däck. Rorgängaren hade inte varit mer än två grader ur kurs från det att han förfångat posten. Trots det, räckte inte ursäkterna till för vår vakthavande styrman. Rorgängaren gjorde allt han kunde, allt för fartyget, det är väl det som är viktigast. Jag antar att vi alla har en gräns, och den var passerad för vår käre rorgängare. Ett sista varv åt babord för att åter komma på kurs och hans grepp om rodret hade redan släppt, han klarade inte mer. En duns i däck kunde höras och vår rorgängare var förlorad. Det var ett tungt nederlag för vakten då Robin vid fikat förklarade rorgängarens tillstånd på sjukbädden. Vi lyfte alla på hattarna i respekt för våra fallna kamrater. Alla klarade sig dock lindrigt och vår svimmade kamrat är nu åter på benen.

Senare på dagen bestämde kapten att det var dags att fira med poolparty för hela slanten. Solen sken och glänste vattnet som bortsätt från dyningarna bara krusade sig i den lätta vinden. Dagar med så här fint väder får man inte många här ute på atlanten så det här läget var för bra för att missa. En presenning spändes upp och gjordes till en pol och brandposterna sates i gång och polen fylldes i ett nafs. Det dröjde inte länge fören polen proppades full av elever och befäl vilka alla blev som sjuåringar på nytt. Poolen fylldes med skum då diskmedelsflaskorna och schampoflaskorna togs fram. Ur byssan serverades piña colada och dagen var fulländad. Då man någon timme senare mitt i det regelbundet återkommande stormötet inte trodde att det kunde bli mycket bättre så hördes Jesper säga ”Ursäkta om jag stör men vi har just nu valar på styrbordssidan.” och Mycket riktigt kunde en stor samling grindvalar ses. En bra avslutning på en händelserik dag.

David Strandberg

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se