Öckerö gymnasium

Blandade känslor

Att vakna upp på en gungande båt för första gången var rätt så annorlunda. Jag låg och rullade i sängen, och jag vaknade flera gånger mitt i natten och trodde att jag skulle ramla ut ur min överkoj.

Det blåste väldigt mycket, men vi hade vädret med oss hela första dagen, så vi startade med en vacker soluppgång vid horisonten.

Vakten innan oss, styrbord, hade glömt att purra mig och min vakt så vi stressade upp och åt frukost, för att sedan ställa oss på halvdäck för uppställning och avlösning kl 08:00-12:00. Jag började som arbetsstyrka. Det vi gjorde var att träna på att bärga segel, och tillsist hade vi uppe alla segel, och Gunilla gick endast fram genom vinden. Det ser så mäktigt ut när Gunilla har uppe alla stora, fina segel. Det var en så skön känsla att höra när befälen stängde av motorn. Det är inga andra ljud än seglen som fladdrar i vinden och vågorna som slår på Gunillas sida, och någon som sitter på däck och är sjösjuk, såklart. Alla har påverkats olika av de stora vågorna. Själv har jag inte känt av någon sjösjuka alls, medan vissa knappt kan stå upp utan hjälp. Så stämningen på båten är väldigt konstig med blandade känslor då några har jättemycket energi medan vissa inte har någon alls.

Efter att ha dragit i tunga tampar hela förmiddagen och rivit upp händerna, var det dags att äta en god lunch som vanligt, nudelwok. Sedan gick jag och några andra upp på backen och lade oss och vilade i den stekande solen. Men efter ett tag var det dags för vår första lektion till sjöss. Lektionen fick vi spendera var vi ville på båten, så jag och andra gick upp och satte oss på backen igen och jobbade på våra reseuppgifter.

Efter ett antal timmar började solen att gå ner, Moa hämtade gitarren, och vi satte oss och spelade och hade lite allsång. Vid den här tiden hade vågorna lagt sig lite, det var inte nära stilla, men om man jämför med igår var det väldigt fridfullt och lugnt. Det var så himla mysigt att bara sitta ner och ta det lugnt. Solen lyste på oss tills den gick ner, efter det var det middag.

Därefter var det dags för nattens vakt, som pågick 20:00-24:00. Vågorna på natten verkade vara lite mer aggressiva. Det rullade över mycket vatten på däck, vilket var lite surt eftersom de flesta inte hade vattentäta skor på sig. Det var också många i Babord som var sjösjuka, som inte kunde jobba fullt ut. Det är väldigt svårt och ovant att jobba i en sån här miljö som på Gunilla. Man tappar balansen och behöver hålla i sig konstant för att inte trilla omkull.

Ellen Håkanson SA2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se