Öckerö gymnasium

Bland sovande björnar och möstringsbesked i den undre världen

Sju timmar sömn och 8-12 vakten går upp med tuppen till frukosten. En efter en kliver med tunga steg ut från kojen, ut i korridoren och därefter uppför lejdaren till svalen. 4-8 vaktens backisar är redo i byssan för att servera frukost till alla morgonschletna rackare.

En skål gröt hit och en smaksatt yoghurt med chiapudding dit. Mattsson i hörnan har hittat en kopp som han passar på att fylla med nybryggt hästkaffe. Det är beroende på vem som verkställer i byssan som kaffet får sina olika signifika karaktärer, denna morgon erbjöds ett kaffe med underbar arom med mycket smak i kombination med en hint av Allrent®. Lika få ord växlas kring frukostborden som antalet bröd i korgarna. Det är en gemytlig stämning med muntra ansikten.

När alla är nöjda och belåtna fortsätter morgonrutinen för vakten, däribland att väcka björnen innan uppställning. Med en djupt sovande björn i hytt 3 som hotar med försening till uppställning kommer också ett stort ansvar som vi alla tar oerhört seriöst. Trots iskall luft från AC:n och avdraget täcke så kan björnen fortfarande hålla sömnen vid liv. Det är en komplicerad procedur som endast kan förstås av björnens kusin som bor i kojen under. Han har även en tidigare historia med björnen. Men på senare tid har Hermansson tagit över det ytterst viktiga ansvaret från kusinen. Hermansson beskriver den rådande situationen från hytten som komplicerad då björnen utvecklat ett nytt system vilket innebär att minsta hotfulla signal, gör att björnen snabbt låser sina klor runt täcket. Dessutom försöker han komma på nya knep hur han ska kunna försöka blåsa sina kamrater om att han är vaken när han egentligen sover. Av fakta från olika källor kan vi nu förstå att björnens tillstånd i Kungsbacka varit svår, då hans kära mor fått slita och skrika med svåra framsteg för att få upp honom. Hermansson beskriver också att björnens existens inte råder då Fredrik kommit till medvetande och skjutit sitt alterego åt sidan.

Vaktavlösningen var lyckad och nu spenderas den kvarstående tiden med arbete i riggen. När klockan slår 10, meddelar vår nuvarande vaktledare Adam att arbetsstyrkan kan få en möjlighet att fika. Gesten uppskattas oerhört mycket och vakten tackar för erbjudandet. Efter fikandet och det resterande arbetet har det gått 4 timmar, vilket betyder ännu en vaktavlösning och frivakt. Vakten går med snabba steg in i svalen och försvinner snabbt tillbaka ned till den undre världen med sina selar och seglarställ. Det är en diffus dimma här nere som knappt ser dagens ljus. Det händer ibland att ett och annat befäl går ned för att kolla om levnadsstandarden fortfarande är ok. Adam är en av dem som ofta gör det besöket, men till skillnad från andra befäl är hans intention att spela Settler.

Just nu sitter jag och betraktar de förskräckta ansiktena och de ljusa skriktoner som skär genom mina öron. Det är nämligen klagomålen från en del av tjejerna som fått mönstringsbesked från försvarsmakten om att de ska göra värnplikt. Är det inte skönt med jämställdhet på en arbetsplats?

- Jerry Lindh

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se