Öckerö gymnasium

Blogg 18/5

Efter 8 dagar på Azorerna kom avgångsdagen. Denna hamn bjöd på allt från bestigning av Portugals högsta berg till vulkanmuseum. Vi alla kunde hitta något att göra under dagarna oavsett om det var att vandra i stan eller gå och skaffa tatueringar. I helhet var det en hamn vi alla uppskattade.

Dagen innan hade vi vakt och jag var backis, detta innebar att jag blev purrad tillsammans med de andra backisarna klockan sex i stället för sju. Vi påbörjade morgonen med att förbereda frukosten för alla ombord. Bröd skars upp, gröten kokades och grönsaker plockades fram. Därefter skulle allt plockas ner till Stora Mässen där frukosten serveras, vilket för vår del innebar många upp-och-ner gångar i lejdaren (trappan).

Efter frukosten var det uppställning och förberedelser för avgång. Denna gång innebar det även vakttids byte. Vi som tidigare hade 12-4 vakten skulle nu ta över 4-8 vakten, därav var vi lediga till klockan 4 på eftermiddagen och kunde njuta av utsikten som bjöds på när vi lämnade hamnen.

Var gång vi lämnar en hamn är det en fråga om hur länge vi har täckning. Alltså satt många av oss uppe på däck för att få några sista samtal hem innan det blir radioskugga i ca. 10 dagar.

När klockan väl blev fyra gick vi på vakten. Jag var post, vilket innebar att stå 30 minuter vid rodret, 30 minuter som utkik och 30 minuter som livbojsvakt. Detta sker på ett rullande band under hela vakten. Att vara post är något vi alla ombord har delade meningar om, jag upplever att tiden går en aning fortare än som arbetsstyrka, men det är något som förändras från gång till gång.

Efter vakten var det inte mycket kvar av dagen och vi alla kröp till kojs för att förbereda oss på den tidiga morgonen som väntade.

Noah

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se