Öckerö gymnasium

Blöta turister i den "Gyllene cirkeln"

För varje dag som har passerat i fantastiska Reykjavik, har det hela tiden dykt upp fler och fler saker att utforska

Staden har minst sagt imponerat. Med matchande islandströjor på, lite
frukost i magen och ett glatt humör, begav vi oss äntligen av till några av södra Islands mest välkända sevärdheter. Ryktena om “The Golden Circle” hade väckt höga förväntningar men trots det överträffades de gång på gång. Ingen dålig första dag för en nybliven 18-åring!

Väl i bussen fick gänget en detaljerad beskrivning av hela Islands - framförallt Reykjaviks - händelserika historia. Med oss följde guiden Dögg som själv var uppvuxen på Island. Allt från varför naturen såg ut som det gjorde till farliga risker som kunde inträffa om man inte följer stigarna, fick vi förklarat för oss. Dögg skulle ta oss till unika isländska miljöer som vi sent kommer att glömma!
Första stoppet var nationalparken Thingvellir, Tingvalla. En plats med vacker natur, politisk historia och geologisk särart.

Redan år 930 samlades det isländska alltinget, även kallat världens första
parlament, på den fantastiska platsen. Dessutom spelades stora delar av den välkända filmen Bröderna Lejonhjärta in här. Omgivna av uppspelta turister från alla delar av världen, upplevdes platsen nästan helig.

Bussresan fortsatte och snart var vi framme vid Strokkurs geysir. Ett ställe där några av Islands häftiga gejsrar går att skåda. Att var femte minut få uppleva en 30 meter stor vattenpelare bli uppskjuten ur marken bara 20 meter bort, var helt fantastiskt. Alla runt omkring oss stod helt fastklistrade runt det avspärrade området, i förhoppning om att fånga en geyser på film från den bästa vinkeln. Det krävdes lite tålamod i början men efter ett tag när gejsern väl kom, var det helt klart värt det!

Efter de fantastiska gejsrarna följde det storslagna vattenfallet Gullfoss. Direkt efter att vi hade stigit av bussen, fångades vi av utsikten som Gullfoss hade att erbjuda. Högt över havet njöt vi av en svårslagen utsikt över vattenfallet. Längs med berget följde en gång som ledde närmare och närmare havet. Där kunde man supa in havets ljud, fukt och en ännu skarpare vy av den berömda platsen.

Resans sista stopp var min personliga favorit. I bussen hade de flesta av oss hunnit bli lite trötta och hängiga, men sekunden vi fick redan på att det var dags att bada i varma källor, ändrades inställningen helt. Vi steg av bussen och började vandra men förstod inte riktigt hur högt upp bland bergen källorna faktiskt låg gömda. 40 minuter senare var vi äntligen framme vid slingriga bäckar som till synes inte såg särskilt märkvärdiga ut. Chocken kom istället när vi steg ner i vattnet och värmen började strömma in i kroppen. Helt klart en upplevelse!

Så småningom anlände vi återigen till Gunilla både trötta och leriga. Efter den goda middagen och en välbehövlig dusch, togs det på pyjamas och resten av kvällen fick bestå av filmmys med popcorn i stora mässen. Efter en minst sagt blöt dag med både regn, gejsrar, vattenfall och bad i källor, skulle det bli väldigt skönt att äntligen få krypa ner till sängs och sova!

Johanna Moqvist
Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se