Öckerö gymnasium

Brun utan sol

När vi klev upp på däck imorse möttes våra nyvakna ansikten av både piskande regn och susande vind. Vädret hindrade varken de som hade frivakt att ta sig ut och upptäcka Charleston, eller de som hade vakt att arbeta på däck. Helt ärligt var det inte så dumt med en regnig och blåsig dag eftersom många behövde vila sina varma och röda solbrännor ett tag.

En dag helt utan svett blev det trots allt inte, i alla fall inte för Styrbord som hade vakt idag. I schappet, där alla verktyg finns, har jag och Johanna tillbringat i stort sett hela dagen. Trots att solen knappt kikade fram har vi blivit extremt bruna, färgen kom dock från rost. I schappet har vi nämligen med hjälp av en nålhacka, vilket är ett roterande verktyg, slitit bort rost från durken. Sedan slipades durken, alltså golvet, med ett annat roterande verktyg som kallas för humla.

De andra i Styrbordsvakten har inte heller legat på latsidan. Förutom att skrubba däck har de även städat, lagat mat och sett till att Gunilla inte skavde mot kajen genom att justera fendrarna. Vattennivån här varierar nämligen mycket och på kort tid.

För de som hade frivakt såg dagen lite annorlunda ut. Då vädret dessutom bjöd på åska och blixtrar valde många att hålla sig inomhus, närmare bestämt i en outlet. När de kom hem hade de kassar fyllda med kläder, skönhetsprodukter och snacks. Med kassarna i händerna frågade de mig om jag hade använt brun utan sol, vilket inte riktigt var fallet även om rostet fick det att se ut så.

Nu väntar middag ombord och sedan blir det nattvakt för Styrbord. Hela seglarställen lär åka på även inatt, då vi har hört talas om busväder. Morgondagen ska dock bli finare sägs det. Som tur är gungar Gunilla knappt alls, trots stora vågor här i hamnen. Avslutningsvis får ni se en bild på Johanna i schappet precis innan vårt projekt startade. Skepp och hoj.

Frida Ölme Styrbord

 

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se