Öckerö gymnasium

Dag 4 till sjöss

 Klockan är 03:30 när dagen drar igång, när Felicia kommer in i hytten och väcker oss, meddelar oss att vakten början om en halvtimme, berättar att vädret är kallt och blåsigt. Jag, tillsammans med mina två hyttkompisar, står minuter senare diagonala vid handfatet när vi borstar våra tänder.

Gunilla lutar, kränger åt babord, ganska mycket. Efter att ha tagit på oss underställ stövlar, tjocka strumpor och vattentätt från topp till tå var vaken påväg i samlad trupp uppför trappan. Ut på vakt, ut i mörket. 4-8 innebär både soluppgång och solnedgång, vilket gör den till en vakt jag tycker om. Efter ett par kalla timmar senare steg solen och värmen kom långsamt med den, äntligen!

Klockan 8, när vakten var slut var det frukost som gällde. Både hummus och ägg erbjuds, frukosten är en av höjdpunkerna på sjödagarna. Därefter sover nästintill hela vakten. Under vår längre sömn får vi ca 6h sömn. Något som för mig, likt de flesta andra, inte riktigt känns tillräckligt. Lunch var det sedan, hela vaken samlas vid lunchen i lilla mässen och äter tillsammans.

Dagarna till sjöss rullar på, dagarna går in i varandra. Just idag var det lite finare väder jämfört med de andra dagarna, jag kunde en liten stund sitta ute på däck i shorts. Vår fritid mellan vakterna utgörs till största del av lektioner, vilket var vad som stod på schemat här näst. Jag, tillsammans med min vakt och styrbords vakt, samlades i stora mässen. Nästa vakt var jag post. Detta innebär att två anda och jag i halvtimmesskift styr, ansvarar för att hålla koll var de på däck befinner sig och står längst för ut och ser efter farttyg eller annat runt om oss. Tiden går ofta ganska långsamt som post. När jag stod på utkiken samlades plötsligt fåglar och cirkulerade kring vattenytan, jag undrade lite vad som stod på. Därefter såg jag fenor sticka upp över vattenytan. Var det fisk? Fenorna kom närmade och började sedan hoppa, det var delfiner! Och många var det också!

Elina Witrén

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se