Öckerö gymnasium

Dagbok Sara Wallin

Just denna morgon piggnade jag till extra fort efter purrning då att ljudet från vågorna som träffar körlet inte lät som det gjort på några dagar. Ljudet är bekant och det är något jag brukar höra när vi närmar oss land.

Just denna morgon piggnade jag till extra fort efter purrning då att ljudet från vågorna som träffar körlet inte lät som det gjort på några dagar. Ljudet är bekant och det är något jag brukar höra när vi närmar oss land. Då jag och några andra i vakten gillar att njuta ordentligt av frukosten gick jag upp för att beställa det gamla vanliga, havregrynsgröt och ett kokt ägg. Backisarna berättade att det fanns ”havregrynsgröt special” idag som jag bara kände att jag behövde testa. Den var jätte god och innehöll havregrynsgröt med kokosflingor, russin, gröna äpplebitar och pumpafrön. Jag tog självklart också en kopp kaffe som avnjöts i 40 minuter innan jag var tvungen att göra mig redo inför vakt. Vid uppställningen stod flera vända mot öst och kollade upp på himmeln. För första gången på länge gick det att se blått på himmelen och solen värmde. Dagens morgonvakt var härlig eftersom att jag fick göra många olika arbetsuppgifter så att jag aldrig blev uttråkad. Jag fick bärga två stagsegel och beslå tre stagsegel. Jag hjälpte även till att byta fallet till Apan (fallet är den tamp som hissar/drar upp seglet). Vi tog och sydde fast den nya tampen med den gamla och trädde igenom båda tamparna i blocken. Vi taglade ena ändan, splitsade andra och rustade upp schacken som inte fått sig en uppfräschning på många år. De andra i vakten skrapade färg ifrån däck, oljade och lackade stortoppen.

Efter vakt var det in i lilla mässen för att äta lunch. Det blev en morotssoppa med krutonger, bacon och pumpafrön samt solrosfrön. Lunchtiden vara bara i 25 minuter men eftersom att vi är sista vakten som äter lunch var vi ett gäng som satt kvar och småpratade med varsin kopp kaffe. Det slutade med att jag och en annan person ur vakten satt kvar i lilla mässen och pluggade eftersom att det är lugn och skönt där. Det finns även fönster i lilla mässen så att vi kunde njuta av solen och den blå himmelen utan att vara ute i det kalla och blåsiga. Där satt vi fram till trefikat då vi blev bortsjasad. Eftersom att vi får max 6,5 timmars sömn varje natt tog jag en Powernap fram tills att några ur styrbord purrade mig för att kolla klar filmen En gång i Phuket. Jag hängde med upp men valde att skriva klart en bokrecension som vi har i svenska uppgift. När jag kände mig klar gick jag upp och tog en kaffe i lilla mässen och tjötade lite till. Som ni märker händer det inte speciellt mycket på båten så majoriteten av tiden handlar om att fördriva tid. På nattvaken gjorde vi inget speciellt. Vi klättrade upp till övre märsplatån, fick lite livsråd ifrån våra vaktledare och spelade maffia. Under städningen var jag städledare vilket innebär att jag ger arbetsuppgifter till alla och ser till så att allt blir ordentligt gjort. Den sista timman var kylig men helt stjärnklart vilket var mysigt. Vi såg även många båtar då vi börjat komma in i den engelska kanalen och kapten sa att vi inte varit på så trafikerat vatten sedan vi lämnade Charleston. Det är även extremt strömt i vattnet på grund av tidvattnet så vi har gått ned till 1.6 knop trots att vi går för motor.

Då sjöbenet och resan snart är över håller alla på att kollapsa och bryr sig inte on någonting. Till nattfika var det tillexempel blåbärssoppa på menyn. Backisarna vid 12-04 vakten gjorde självklart blåbärssoppa men de gjorde även kladdkaka, chokladbollar och nyponsoppa. Jag stannade därför uppe till klockan två för att äta upp alla kladdakakerester vilket var smaskigt.

Sara Wallin

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se