Öckerö gymnasium

Dagen U – utflykter och ubåtar

Idag är det dag tre i Cherbourg. Jag tycker att det är en mysig liten stad med restauranger, en marknad och lite olika sevärdheter. Vi ligger precis i mitten av hela staden så vart man än går känns det som om man alltid kan se Gunillas stormast sticka upp över hustaken. Det gör det i alla fall lätt för en person med dåligt lokalsinne (som jag) att inte känna sig helt vilse, känslan som annars är ens normaltillstånd…

Eftersom staden är väldigt liten tog det inte lång tid för oss att gå runt och igenom den på bara första dagen, så idag tänkte jag och två kompisar i samma vakt att vi skulle hitta på något lite mer äventyrligt. Vi hade på morgonen gett oss ut i stadens mittpunkt för att gå på marknaden som hålls på torsdagar och lördagar. Där fanns det mycket saker att välja mellan, från Cherbourgs kända ost ”camembert” till olika sorters skärp med piffiga spännen.

När vi kände att vi var klara med marknaden började det äventyrliga. Eller ja, gå över vägen till museet Cité de la mer, som är ett havsmuseum med ubåtar samt har en utställning om Titanic. Titanic hade tydligen lagt till i Cherbourg för att hämta upp mer människor innan den gav sig av på sjöbenet som skulle bli den sista. Det var väldigt mycket texter och fakta på varenda vägg, i varenda avdelning, på hela museet. Eftersom vi bara hade en begränsad tid att vara på museet så blev det då svårt att veta vilken fakta som var viktigast eller mest intressant.

Höjdpunkten var i alla fall när vi gick till avdelningen för ubåtar och den gigantiska ubåten Redoubtable reste sig över oss som än vägg. Undervattensbåten var minst 150-200 meter lång och när vi läste om den stod det att den hade använts under andra världskriget. Distansen som den hade åkt var sammanlagt lika lång som distansen mellan jorden och månen, fram och tillbaka 3,5 ggr. Det som var mest fascinerande var att man har hört mycket om ubåtar tidigare i livet, men aldrig vart en så nära.

Efter fyra timmar på museet värkte benen och magen kurrade så vi bestämde att det var dags att säga hejdå till stället och bege oss hem igen. Tur då att Gunillas mast ståtligt stod på himlen så att vägen hem gick lite lättare.

/Klara Kumler, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se