Öckerö gymnasium

Delfiner och mareld

Vi har nyss påbörjat vår seglats till El Hierro och efter en solig och härlig dag till sjöss är det dags för vårt andra 4-8 pass och jag kommer ut på däck i fullt seglarställ och ullunderställ. Det blåser i 15 sekundmeter och himlen är så stjärnklar att man ser vintergatan breda ut sig över den.

Nästan hälften av vår vaktstyrka är utslagen av sjösjuka och båten stampar fram över havet.

Jag och Vera är några av de enda som mår någorlunda bra och får därför klättra upp i riggen för att beslå segel medans de andra står nere på däck och blir översköljda av vågorna.

Eftersom att det är mareld i vattnet är det väldigt fint att kolla ner och se på när vågorna sköljer överbord, men jag kan inte kolla ner för länge för då förlorar jag fokus och börjar känna av illamåendet igen.

Att beslå segel när det blåser såpass mycket är något av det jobbigaste jag har gjort hittills på båten eftersom att vinden går in i seglen och får de att blåsas upp som en stor ballong. För att få ut luften därifrån och kunna beslå så måste man häva sig upp och fram för att kunna slå och krama ur vinden.

Jag och Vera hinner beslå halva seglet innan vi börjar känna av illamåendet, och att spy i riggen med vinden mot sig är varken kul för en själv eller de stackarna nedanför en så vi bestämmer oss för att klättra ner igen. Vår vaktledare skickar upp tre andra för att göra klart det vi inte hann med och vi går tillbaka till våra tidigare poster.

När solen börjar gå upp så sitter jag ute på klyvarbommen (pinnen längst fram på båten) och beslår ytterligare ett segel hör jag hur utkiken ropar ”kolla delfiner!” jag kollar ner och ser 10,15 delfiner som simmar runt och hoppar framför skeppet. Det är första gången under resan jag får se delfiner och det är mer magiskt än vad jag hade förväntat mig.

Esther SA2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se