Öckerö gymnasium

Den första dagen till havs

Efter bara ett par timmar låg många i vaktstyrkan på däck av sjösjuka och resten (som hade frivakt) fick i arbete att stötta och hjälpa sjuklingarna med vatten och knäckebröd.

Idag var första dagen till sjöss och alla fick träna på att sätta segel. Många av oss hade dessutom varit mycket taggade på första seglatsen och att få lämna Marocko. Det har varit småkrångligt med hamnreglerna, eftersom varje grupp som går i land måste vara minst sex stycken, varav två killar. Det har inte heller hjälpt att en av vakterna endast består av tjejer, men samtidigt har det varit jättekul att gå på marockanska marknader, besöka skolor och intervjua folk på stan.

Sjösjukan förvärrades tyvärr under dagen och präglade tillslut allt man gjorde. Låg man inte sjuk, så stöttade man alla andra. Stämningen är fortfarande mycket dämpad och förutom sjösjukan som härjar har många jobbig hemlängtan. Livet ombord är en blandning av tårar och tröstande kramar.

Fördelen är i alla fall att vi kommer vara otroligt hårdhudade när vi kommer hem. Här måste man befinna sig på vaktuppställningarna och jobba (så länge man kan stå) även om man är rejält sjösjuk, enda undantaget är om man är sjukskriven p.g.a. av feber eller allvarliga sjukdomar. Något positivt med sjösjukan är att den i alla fall stärker sammanhållningen och den ständiga frågan man ställer till alla så fort man möter någon är att fråga hur de mår.

Vädret har i alla fall varit fantastiskt. Solen har glittrat i havet hela dagen och vid sjutiden på kvällen ersattes den med tusentals glittrande stjärnor. Det är otroligt hur många stjärnor man ser nu jämfört med hemma och det är så vackert. Gunilla ser dessutom ut som ett spöklikt sjörövarskepp på natten, när lamporna lyser upp masten och de mörka seglen.

Ida Bloom Wrenne

Babords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se