Öckerö gymnasium

Den outhärdliga hettan

Det var hett i kojen när ljusstrålarna sipprade in genom de små gliporna i gardinerna, rondmannen gjorde ett tappert försök för att väcka upp hytten och tända ljuset för att få sengångarna att dra på sig kläderna. Klockan var sju och frukosten skulle serveras om en kvart, kroppen låg kvar i sängen medan hjärnan försökte bearbeta vad dagen skulle erbjuda.

Det var högtid för att börja sjösäkra allt i båten, jag själv hade blivit placerad i byssan som backis och idag skulle det stekas hundratals pannkakor till fikat. Senare på kvällen skulle vi ta oss mot La Gomera en ö fylld av tropisk miljö och baljväxter. Det var stekande hett i byssan, svetten rann från huvud till tå under den gassande solens hetta och spisar som stod på full gas. Lunchen skulle serveras klockan tolv och innan dess skulle ärtsoppan stå klar och allt skulle vara dukat i stora mässen. Att vara backis är ett stressigt arbete som innebär mycket svett och tårar ifall man inte följer sitt schema till punkt och pricka. Den speciellt doftande ärtsoppan spred sig i hela byssan när kocken rörde om i den stora grytan, fläsket låg på tinning i vasken och jag började diska från frukostens alla matvrak. När tiden var inne för att börja duka var det bara till att börja bära ner all mat. Det var kockens egna recept på ärtsoppa och den smakade förvånansvärt gott för en person som inte har största aptiten inom ärtsoppa.

Efter lunchen var det dags att städa undan alla spillror av ärtsoppa och fettfläckar från det knapriga fläsket. Jag intog diskandet i det komprimerade disk utrymmet, det märktes att platsen endast var gjord för en person endast. Värmen fick huvudet att snurra runt i sin egen galax medans avsköljningen av tallrikar var i full gång. När jag äntligen fått undan all disk var det hög tid för att börja servera fikat som bestod av amerikanska pannkakor med alla möjliga tillbehör som kunde hittas i skåp, hyllor och små trånga utrymmen. Fikat blev en succé och väldigt uppskattat av eleverna på båten, det märktes tydligt när man skulle städa undan sylt och grädde från högt och lågt. Det är ett enformigt arbete i byssan det som händer under en dag i byssan är framförallt värme, städning och tillagning av kost till en drös hungriga människor.

Inför kvällen var det dags att samla in alla rester under veckan för att slå till med en svensk pytt i panna till middag. Det som ingick i denna måltid var potatis, kött i två olika former samt lite lök och grönsaker. Klockan var 6 när middagen serverades, det hade äntligen börjat kyla ner i byssan och värmen kunde hanteras utan att vätskan som konsumerades försvann som ett sandkorn i Sahara-öknen. Efter att middagen städats undan hade den klockan som aldrig stannade äntligen träffat 7 och en timmes städning återstod innan kroppen skulle få känna lite vila. Den otrevliga stanken från brunnslock fyllda med matrester och andra ting rengjordes och stanken steg till intet. Klockan 8 var det dags för uppställning för att gå igenom hur vi skulle kasta oss loss från kaj och bege oss mot La Gomera. Kapten räknade upp eleverna och den enda som saknades var maskinisten som utmanat klockan och förlorat striden med hela 5 minuter sent. Vi kastade loss och ögonlocken var tunga, känslan av att äntligen få sova skrek i huvudet och nerverna var svåra att hantera.

Jag avslutade dagen med att släpa min kropp genom den smala korridoren för att sedan slänga upp den i sängen och mentalt förbereda hjärnan för 12-4 nattvakten.

Anton Wilén NAS2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se