Öckerö gymnasium

En annan typ av rigg

Längst ut på piren, bortom turistbussar och skrothögar ligger Gunilla förtöjd. Ochytterligare längre ut hittar du oljeriggen Atlantica Delta. Den besöktes idag.

Helt oplanerat befinner vi oss nu långt ut på en pir med skrothögar på Teneriffa. Det som finns i hamnen är tre skutor, småbåtar och några oljeriggar. När vi, påväg från staden, gått omvägen runt hela hamnen, passerat turistbussarna, två grindar, en båt som spiller fågelfrön över hela kajen och en stor hög med skrot, kommer vi äntligen fram till Gunilla. Om man fortsätter lite till, så man nästan är längst ut på piren, kommer man till en oljerigg som heter Atlantica Delta. Den besökte vi idag.

Egentligen var det sjöfartarna som skulle på studiebesök i förmiddags, men det fanns några platser över om någon naturare, mot förmodan, skulle vara intresserad av att spendera några timmar av frivakten. Till Annas förvåning blev hon nedsprungen av oss naturare så fort Torben avslutat sin morgonuppställning. En dryg timme senare började vi gå upp för (de många) trapporna upp på oljeriggen. Sedan fick vi en 2,5 timme lång rundtur av två av de sex nuvarande besättningsmännen ombord. I vanliga fall är det 160 personer ombord, men deras kontrakt hade gått ut och nu har de legat till kaj ett tag för att ”keep the lights on”. Det är såklart extremt dyrt och det var tydligt att allt handlar bara om pengar. Rederiet förlorar pengar på att det inte finns jobb för riggen och arbetarna är rädda att förlora sina jobb. Lösningen blev att arbetarna får behålla sina jobb så länge det finns bränsle att driva generatorn. Under operationer används motorerna för att få elektricitet att hålla oljeriggen igång, men för att minimera bränsleåtgången har de nu en generator på däck istället. Det har gjort att bränslet som går åt har minskat från 90000 liter/vecka till 4000 liter/vecka.

Ikväll har vi haft filmkväll i stora mässen. Dagen till ära valde vi att se Deepwater Horizon. Filmen är baserad på en verklig händelse, som skedde oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010. Jag ska vara helt ärlig med att jag inte förstod exakt vad som orsakade olyckan, men en blowout uppstod när de borrade i havsbottnen på grund av det höga trycket, vilket ledde till att oljeplattform blev ett brinnande inferno. Det var konstigt att tänka på att detta skett på en oljerigg liknande den vi besökt tidigare under dagen.

Kajsa Englund, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se