Öckerö gymnasium

En bussresa bort

Utflykter med övernattning, det är något vi borde ha oftare. En paus från vår vardag som sjömän, även om det oftast innebär om än mer surrealistiska upplevelser.

Solen som letade sig in genom de genomdragna gardinerna väckte mig där jag låg i min säng på Hillside, ett liten mysigt bed&breakfast med utsikt över både Belize och grannlandet Mexiko, utvilad och nöjd över den unika möjlighet att kunna ligga och dra mig.

Efter en efterlängtad frukost fyllde vi återigen bussen med våra skratt för att ta oss vidare mot nya destinationer. Utan en riktig plan rullade vi över dammiga små vägar och snart visste vi inte riktigt vart vi var, men vagnarna dragna av hästar som trängdes med oss om utrymmet på vägbanan talade snart nog om för oss att vi kommit till vårt mål: Shipyard– ett extremt konservativt menonitsamhälle. Vi passerade vagnar med kvinnor med sina typiska klänningar och huvudbonader, oavsett om de var åttiotvå eller två år gamla bar de likadana utstyrslar. Detsamma gällde killarna; bredvid gamla män sprang små pojkar omkring i identiska hängselbyxor, skjortor och hattar. Utstirrningen var ömsesidig från båda håll, det var onekligen en märklig upplevelse.

Efter att ha lämnat det surrealistiska samhället bakom oss fortsatte färden mot en helt annan kultur: maya. I regnskogen spanade vi på tempel vars mossbeklädda stenar stått där under tusentals år, medan vrålapornas brölande fyllde luften och bar med en känsla av en förgången tid. När vi senare stod längst upp på ett av de magnifika mayatemplen, flämtande efter vår springmarsch uppför de många trappstegen, med de mest otroliga vyerna utsträckta framför oss fylldes kroppen av en känsla av oövervinnlighet. Ett lyckorus över den ofattbara vardag vi får möjlighet att uppleva.

På den skramliga bussen påväg tillbaka till Belize City, utmattad efter alla dagens intryck, insåg jag att halva resan snart har gått. Att vi imorgon åker vidare mot Mexiko. Det känns helt ofattbart, men som man brukar säga; tiden går fort när man har roligt.

Miranda,

Midskepp.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se