Öckerö gymnasium

En dag av ett sjöben mellan Portsmouth och Lissabon

Idag gick jag på vakt klockan 12. Vid uppställningen berättar kapten Hans hur långt vi är från Lissabon och lotsplatsen.

Jag och antagligen alla på båten är taggade inför att komma till hamn, sätta fötterna på nytt land, nya dofter, nya gator, nytt folk, ny natur, ny mat, helt enkelt supertaggade för en ny hamn.

Under vakten var det mycket underhållsarbete där jag först satt och knackade rost vid akterdäck vilket är längst bak på båten. Detta gjorde jag med nålhacka och humlan vilket är två luftdrivna verktyg. Nålhackan har flera metallnålar som slår supersnabbt och hårt på rosten och humlan är en stålborste som slipar supersnabbt och mycket effektivt. När man berättar hur man sitter där och knackar rost kan man tro att det är väldigt tråkigt, men kollar man ut över det blåa havet och den blå himlen med små vita moln är det faktiskt rätt mysigt och vackert.

En bit in på vakten får jag och Viktor uppdraget att städa virkeshyllan, där vi förvarar plankor och andra trävirke. En del av plankorna var redan uttagna, men vi började lyfta ut plankorna och sedan tvätta och blåsa rent hyllorna, durken och väggarna. Sedan sorterade vi alla plankor så det låg snyggt och i rätt ordning.

Under de senaste dagarna har vi haft en fågel ombord ”Fifi” som suttit på däck och hoppat och flugit runt lite. Vi har hängt upp lite mat åt den, så att den enkelt kan äta när den vill. Man får passa sig vart man sätter fötterna så man inte trampar på den eller skrämmer den.

Än så länge tycker jag resan har varit fantastisk. Mycket roliga hamnar och skönt folk i varje hamn, bra mat, fina solnedgångar och soluppgångar, Bra restauranger i hamnarna och en fin god stämning på båten.

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige. Tack för att ni läst!

Andreas Norman, styrbords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se