Öckerö gymnasium

En dag av halande

Dagen började med att jag, som vanligt inte vaknar utav den vanliga purrningen. Istället blir jag väckt lite över sju av en av mina hyttkamrater. Jag är uppe precis lagom till att gröten anländer på frukostbordet inne i stora mässen.

Efter att flitigt ha ätit en stadig frukost så drar jag på mig mina arbetskläder, redo för hamnvakt. Jag får nästan springa upp för lejdarn för att inte komma försent till morgonuppställningen men möts ändå av några smått irriterade blickar när jag tillslut kommer upp på stordäck. Stressad klämmer jag mig in mellan mina vaktmedlemmar på styrbord sida och arbetsdagen sätter igång.

Jag var tilldelad att sitta fartygsvakt tillsammans med min sambo Lovisa. Som fartygsvakt under denna hamndagen så skulle vi gå rond en gång i timmen för att kontrollera värden i maskinrum, bränder, läckor, tvätt osv. Under hamnen Alghero så ligger vi lite speciellt i kajen jämförelsevis med de föregående hamnarna (med aktern mot kajkanten), därav så är landgången här en mobbåt som agerar flotte, som fartygsvakt halar man denna flotte fram och tillbaka mellan kajen och Gunilla med hjälp av en spänd tamp mellan de båda destinationerna. När folk i frivakten vill av och på Gunilla så ska alltså fartygsvakterna “köra” personerna som önskar transport i denna flotte. I samband med denna uppgift måste fartygsvakterna även hålla ett öga på kajen för att kontrollera om någon från frivakt/befäl vill komma på båten.

Jag och Lovisa var både mycket ivriga att få köra denna landgång, vi använder oss därav av sten, sax, påse för att kunna avgöra vem som får äran att hala våra kamrater över till kajsidan.

De andra från styrbords vakt jobbar under dagen på med underhållsarbete på däck. Idag så stod det slipning och lackning av lår samt nagelbänkar på agendan.

Efter den 10-timmars långa arbetsdagen så går jag av vakten klockan 18:30 då en annan från vakten tar över min uppgift som fartygsvakt. Jag går sedan på vakten igen klockan halv elva på kvällen och jobbar ytterligare två timmar som fartygsvakt.

Efter den fartfyllda dagen så går jag och lägger mig i min väldigt efterlängtade koj i hytt nio då klockan slår halv ett.

Vanna Janmark

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se