Öckerö gymnasium

En dag av skratt, sång och adrenalin

Dagen har bestått av mycket blandade känslor. Allt från skratt och födelsedagsfirande, till frustration och starka adrenalin påslag 35 meter upp i den gungande riggen. Det är imponerande hur mycket man kan lyckas uppleva på en dag.

Den 24 september råkade i år infalla på just en söndag, vilket för vårt seglande kompani innebar stekfrukost och stormöte. Tidigare på natten fick vår underbara klasskamrat två födelsedagsfiranden, ett på vaktavlösningen kl 12 och vid nästa kl 4.

Dagvakten däremot var inte riktigt lika rofylld. Fruktansvärt trött, som man är efter flera dagar till sjöss, kämpade vi oss upp till vaktavlösning efter brunch. Till en början präglades vakten av total uttråkning, med blandad färgskrapning och rost-bekämpning. Sedan fick vi oss ett riktigt uppvaknande, då vi skulle upp och ombeslå segel 35 meter upp i riggen med 5 meter höga dyningar som ständigt gungade oss fram och tillbaka. Om man tycker det gungar mycket på däck är detta ingenting jämfört med hur det är i riggen. Vi kastades fram och tillbaka, samtidigt som frustrationen växte, när vi i ett tappert försök försökte få bukt med vårt främre bramsegel, råseglet näst längst upp i förmasten. Det hela resulterade i en långt ifrån perfekt beslagning, men trots det ändå godkänd under omständigheterna.

Väl nere på däck belönades vi dock med födelsedagsfika, bestående av efterlängtad hallonpaj. Senare efter vakten njöt vi alla av en välförtjänad frivakt, då vi för en gångs skull inte behövde skynda oss till kommande lektioner, eftersom det var söndag. Istället fortsatte födelsedagsfirandet och senare middag med kyckling och klyftpotatis, eller haloumi för oss vegetarianer.

Klockan 8 blev vi bli bjudna på live underhållning, då styrbord- och midskeppsvakten hade ”rapbattle” under vaktavlösningen. Under en sedan stjärnklar himmel, och med Portugals varma vindar i ryggen, pratade vi oss senare igenom nattvakten. Till slut somnade vi gott av den varma chokladen vi bjudits på under nattfikat.

Bästa hälsningar från Gunilla.

Ida Bloom Wrenne

Babordvakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se