Idag tänkte jag berätta om hur ens första dag i byssan kan se ut. Man har ju hört blandade åsikter från andra så jag var lite nyfiken på att testa själv. Är det ett slitigt arbete från morgon till kväll eller är det en paus från jobbet på båten?
Min dag började i vanlig tid av en snäll purrning. Jag gick och åt frukost och gjorde i ordning mig och min hytt innan det var dags för uppställning. Jag fick reda på att jag hade vakt, och efter uppställningen fick jag reda på att jag skulle vara i byssan. Jag skulle arbeta tillsammans med två andra från min klass, och mitt första intryck efter att ha träffat förste-och andrakock var väldigt positivt. Vi fick en snabb genomgång av vad våra roller i köket var, vad vi skulle göra och generella förhållningsregler. Sedan var det igång med arbetet. Vi började med att ta hand om en mängd disk från vad jag antog var frukosten och fikat. Lyckligtvis fungerade diskmaskinen utan problem, trots klagomål och varningar från tidigare backisar
Sedan var det dags att preppa inför lunch. Vi satte på musik, och stämningen i byssan var väldigt bra och trevlig. Det var ju såklart tråkigt att inte få gå i land dock. De andra skulle till två sjöar långt ute i landsbygden som tydligen skulle vara helt otroliga. Men det hade man inte tid att avunda dem för, då det nu var ont om tid och vi behövde duka inför lunchen. Vi hade fått lära oss om vikten av att vara tid när man arbetar i byssan. Hela båten schema påverkas ju nämligen om någon av måltiderna är försenade. Men trots stressen och båtens tilltagande gungande så lyckades vi springa ner med allt och duka utan att ramla i trappan en enda gång.
Medan lunchen pågår får de som är backisar turas om att äta, diska och plocka undan. Det är efter måltiderna som man har som man måste vara riktigt effektiv. Disk kommer upp snabbare än maskinen hinner diska, och rena tallrikar kommer ut snabbare än man hinner ställa undan dem. Men när man är klar, får man tillslut en enligt mig välförtjänt paus. Själv var jag helt slut, och jag bara lade mig ner i min säng med musik i en timme. En riktigt bra timme.
Vid det här laget hade man kommit in i något sorts flyt, där man bara fortsatte utan att riktigt tänka. I detta flytet passerade fikan, middagen, timmars städ och plötsligt var man klar för dagen. Men bara det. Nästa dag var man nämligen tvungen att vakna tidigt, för att hasa sig upp och fixa frukost. Under natten hade klockan även slagit om till sommartid, vilken stal ännu en timme från min viktiga skönhetssömn. Under frukosten fick man återigen turas om att arbeta, äta och sedan städa. Men efter uppställningen kom våra räddare, i form av tre nya backisar.
Överlag har det varit en rolig och lärorik dag, trots att man slitit och stressat. Men musik, trevliga kockar och två andra backisar gjorde det till ett jobb som man faktiskt uppskattar och tycker om. Så jag vill sätta ett slut på diskussionen, och avsluta med att backisjobbet är ett av de bästa jobben på båten!
Gustaf
Publicerad:
Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö
Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se