Öckerö gymnasium

En dag till sjöss

Tredje dagen till sjöss bjöd på starkare vindar och lite mer sjögång. Vi alla har börjat anpassa oss efter livet på vattnet, och sakta men säkert finner man en ny dygnsrutin inte ett uns lik den vi tidigare haft.

Denna tisdagsmorgon började med att vi i babord purrades vid 7 på morgonen efter några timmars sömn. Eftersom det är en ny rondman varje dag är aldrig en väckning lik en annan. Efter lite frukost gick vi upp på däck och möttes av lite svalare vindar än gårdagen. Som vanligt ställde vi upp 07:55 för att påbörja arbetspasset. Just denna dag stod byssa-arbete på schemat tillsammans med en från min vakt. Många skulle säga att arbetet i byssan går ut på att förse hela besättningen med god mat. Jag skulle dock vilja förespråka att det mestadels går ut på att inte bli sjösjuk.

Till att börja med fick vi servera frukosten till 4–8 vakten som precis gått av sitt pass. Därefter diskade vi undan och förberedde fikat som skulle serveras till vår vakt vid 10. Resten av tiden i byssan gick åt till att njuta av utsikten samtidigt som vi serverade lunch till vakterna.

Efter att ha råkat somna under min egen lunchtid gick jag ner för en timmas vila innan vi påbörjade lektionerna. Utöver studier denna eftermiddag fick vi även ett antal besök av småfåglar som flög in i diverse delar av masterna, vilket i sin tur ledde till flera närstudier av småfåglar. Något som vi ombord hade delade meningar om. Äckligt eller fascinerande? Där jag själv nog tillhör den mer äcklade sidan. Oavsett äcklad eller fascinerad fick vi alla flera goda skratt när en av fåglarna valde att lämna en liten present, i handen på sjöfarts DOS.

Vid 20:00 är det babords tur att ta över vakten igen och förhoppningsvis ta oss förbi Florida Keys innan midnatt. Men för nu är det järngenuan som får ta oss framåt genom vattnet!

Noah Essander, Babord 4/4-23

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se