Öckerö gymnasium

En droppe i havet

Idag är det 14 dagar tills vi står på kajen med väskorna i handen i rotterdam. Många av oss är kluvna, eget rum och sovmorgon mot soluppgångar i riggen och att ha storstad under fötterna när man kliver av landgången? Dom är svåra att väga mot varann och inte minst är det två helt skiljda saker.

Att bo tillsammans med hela sin klass ombord på ett fartyg blottar både de fina och de sämre sidorna av oss som personer. Det dåliga morgonhumöret eller
den som inte tycker det är så farligt att det är stökigt möter den som är först upp ur kojen till frukosten och den som vill ha pedant ordning på sina saker. Man får kompromissa med varann hela tiden och bland alla andra erfarenheter är just kompromissandet det som vi men kanske framför allt våra föräldrar märker tydligast.

Vi diskuterade efter förra resan vad som hade förändrats mest med oss när vi kom hem igen och våra föräldrar poängterade att vi varväldigt lätta att ha och göra med. Dammsuga rummet? Inga problem när man dammsugit hela fartyget varje kväll på vakten. Städa en toalett? Ja tack, inga konstigheter. Man får
fantastiska perspektiv på vad som är jobbigt och vad som egentligen tar fem minuter om man bara gör det direkt och framför allt lär man sig i en hytt på fyra, att välja sina strider väldigt noggrant.

Den ursprungliga planen hade varit att detta skulle vara vår sista avgångsdag, vilket hade känts som en milstolpe för de som ser sovmorgonen som ljuset i tunneln. För andra kan sista avgånsdagen kännas vemodig, det är så det är att resa. Vi har tio dagar avsatta att ta oss till Rotterdam och då fanns tid att mellanlanda i Cherbourg, ett resmål som varit på tapeten i den första rutten vi skulle ta, men som lades om. Vi fick alltså både ha kakan och äta den.

I cherbourg skall vi fokusera på historian och ta oss ut på normandies stränder är
tanken. Innan frankrike väntar dock fyra dygn till sjöss och idag har vi för tredje och sista gången roterat vakttiderna. Styrbord har fått 4-8 och det känns som en lättnad då båda vakterna är ljusa och en har en soluppgång, en kontrast mot 12-4 där hela nattvakten var försänkt i bäckmörker och ofta dimmig.

Idag väntas fint väder och hittils har det varit soligt och svag vind och därför passar vi på att ha lektioner fastän avgångsdagen normalt är lektionsfri. Många sitter och sammanställer standexkursionen vi hade häromdagen med bordet framför sig fullt av fältfloror och gamla inbundna böcker med havets djur i för att
artbestämma djuren och växterna vi hittade under utflykten. Andra passar på att ta ikapp den förlorade sömnen som hamn ofta innebär, det händer saker ombord dygnet runt och några av oss vill inte missa en enda minut av film, fika eller gitarrspel och då får man helt enklet sova till sjöss.

Jag nämnde tidigare att våra olikeheter lyser igen tydligt när vi bor med varann, i synnerhet vem som är morgon- och kvällsperson. I min hytt är vi två som är snabba upp på morgonen och lagom sent i säng, en som trillar in vid tre på morgonen tidigast och en som är i säng först för att lyssna på podd och tänka över dagen. Oavsett hur man är som person kommer hela hytt 5 i alla fall enas i en förödande trötthet de första dagarna på sjöbenet då klockan ringer 03:30 för oss ett tag framöver.

Men vad gör det när man vet att solen kommer fram bakom horisonten och vi är först att se den? På en resa som den här är trötthet bara en droppe i havet.
Emma B

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se