Öckerö gymnasium

En ledig dag på atlanten

Jag väcktes klockan 07:00 av de goda nyheterna att det var stekfrukost (ägg, bacon och potatis) vilket vi bara får på söndagar. Detta meddelande kommer alltid som en chock då dagarna oftast flyter ihop så att man inte riktigt vet vilken dag det är. Efter den smakliga frukosten var det dags för min dagsvakt.

För tillfället har jag vakt från kl 08:00-12:00 samt 20:00-00:00. På vakten gjordes en hel del underhållsarbete, som nedslipning av rost. Eftersom det blåser en hel del är det inte super lätt att stå kvar på samma ställe under arbetet. Detta resulterade till att man ofta gled runt på deck.

Efter vakten hade jag frivakt som började med lunch. Idag serverades lasagne vilket var första gången vi hade fått på denna resa. Det bästa med att det är söndag är att man inte har lektioner efter vakten. Detta firades med att jag började se på en ny serie (som jag sett tre gånger innan). Band of Brothers heter den, där man får följa en grupp soldater (de allierade) genom dagarna efter D-dagen i WW2. Tyvärr han jag inte njuta allt för mycket av det lugna innan ett alarm gick. Alarmet var ett general alarm, vilket är precis som det låter, ett generellt alarm . Som tur var, var det bara en säkerhetsövning vilket jag hade missat på vaktuppställningen. Under övningen lärde vi oss hur man skulle tänka om ett oljeläckage skulle inträffa.

När övningen var över bestämde jag mig för att klättra upp i masten. Tanken var att jag skulle filma med min GoPro klättringen längst nere till högst upp. Från däcket till röjeln (seglet högst uppe) så att säga vilket är cirka 35m rakt upp. Denna klättring kan vara skrämmande om man ej är van vid vågorna som gör att klättringen blir allt mer ostadig. Väl där uppe bestämde jag mig för att sitta en stund och betrakta utsikten vilket oftast består av samma sak. Vatten. Men att veta att man befinner sig på ett av de största haven på jorden blir detta vatten lite kraftfullare att se över.

Efter filmningen satte jag mig för att se en film med några kompisar. Hann dock bara se cirka 10 minuter innan jag somnade vilket man lätt gör på sin frivakt. Jag fick sedan höra att det var min dag att skriva en blogg om hur dagen varit, vilket är precis det jag gör nu. Snart är det vakt igen så avslutar här. Ha det gött där hemma i Sverige alla!

Isac Jonsson

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se