Öckerö gymnasium

En nattvakt på Gunilla

Vare sig man hatar eller älskar det så går det inte att förneka att det är en alldeles speciell känsla att bli purrad(väckt) klockan 02:20 med beskedet att man ska var påklädd och klar för vakt om tio minuter.

Själv tycker jag faktiskt själva purrningen är ganska så trevlig. Adrenalinet gör sitt jobb och jag brukar känna mig klarvaken trots att jag endast sovit tre till fyra timmar. Tröttnaden håller sig gömd fram tills en bit in på vakten.

Det speciella med att ha nattvakt i hamn, och fartygsvakt i allmänhet, är att du inte får göra något annat. Och då menar jag inget annat. Du får inte prata med kompisar som inte sitter vakt med dig, du får inte spela kort eller ägna dig åt annan sysselsättning, du får inte flytta dig alltför långt från din position. Det enda du får göra är att gå rond(kolla att allt fungerar) och utföra sysslor som att tvätta kläder.

Ni kan ju tänka er själva. Klockan är 04.00 på natten och ni är en och en halv timme in i er nattvakt efter tre timmars sömn. Då kanske ni förstår att nattvakten i hamn i själva verket är en hård fight mot sömnens sköna famn.

Men nu överdriver jag lite. När allt kommer omkring tycker jag oftast att nattvakter är trevliga. Vi sitter alltid två och två vilket betyder att nattvakten blir ett bra tillfälle att lära känna sin vakt bättre och snacka med folk man inte brukar snacka med. Dessutom tycker jag oftast att det är trevligt att sitta och kolla på stjärnorna och ta det lugnt.

Så trots att nattvakten definitivt är speciell, är den inte nödvändigtvis tråkig, även fast den kan vara extremt jobbig ibland.

/David Jendeby, babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se