Öckerö gymnasium

En segling full med överraskningar

”Klockan är 05:30, vakt om 30 minuter. Det är kallt ute så ta på er det vanliga”. Det vanliga
innebär numera två eller tre underställ, fleece, ylletröja, seglarställ, rejäla skor samt mössa
och vantar. Därefter ska sele och flytväst på.

Vi alla längtar efter värmen som vi hoppas Spanien ska bjuda på. Dock finns det en spänning i att få en mixad segling, en segling som kan komma att överraska oss med vilket väder som helst.
Vår segling överraskar oss inte endast men väder utan även med nya hamnar. Så sent som igår fick vi en överraskning om att stanna i Nederländerna och fler överraskningar väntas komma. Inatt gick vi in på vårt andra sjöben för denna resan, ett sjöben som vi ännu inte vet vart vi seglar mot. Kanskeblir det raka vägen ner till Portugal eller Spanien, eller så blir det ett stopp här i närheten. Ingen av oss vet, men att inte veta vart vi är påväg gör att det ständigt blir en liten spänning i vart vi hamnar här näst.
Sedan vi lämnade Nederländerna har vi endast sett havet. Förutom hav syns även enstaka fartyg som på nätterna lyser upp den kolsvarta himlen och havet. Dagens nattvakt var kortare än vanligt därav fick halva Styrbords vakten sovmorgon till 05:30 istället för 02:30. Vakten varade då i endast två timmar och de två timmarna försvann snabbare än vad vi hann blinka. Under natten och dagen har vågorna ökat. Står du på backen får du räkna med att en stor våg slås
mot Gunilla och skvätter ned hela dig. Här och var kommer även vågor som spolar över däck.
Gungandet i Stora Mässen och i hytterna är nu mycket mera påtagligt än tidigare. När Gunilla lutar och du sitter ned på golvet glider du sakta över till andra sidan av rummet. Även gungandet kom som en plötslig överraskning, även om det var något väntat. Eftersom att detta är vår första dag tillbaka ut på havet efter ett snabbt stopp, innebär det att dagen är lektionsfri vilket betyder fler lediga timmar under dygnet. Vi i Styrbord som just nu har 4-8 vakten brukar ofta sova efter vi gått av vakten på morgonen vid 8:00, det blir andra sovpasset för
dagen. De vakna timmarna av dygnet brukar fyllas med mys i stora mässen och i hytter, lite arbete med reseuppgifter samt fika som serveras 10 och 15. Och om vädret erbjuder är en stund på däck aldrig fel.
Kylan som vi mötes av tidigt imorse försvann i samband med att solen som gömt sig bakom de gråa molnen visade sig. De tre underställen var inte längre nödvändiga mitt på dagen. Snart kanske vi får en ny uppfattning om vad de vanliga kläderna innebär.

Maja Hiller

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se