Öckerö gymnasium

En speciell födelsedag, nygamla vänner och te. 

Dag 2 iland efter vårt andra Atlanten-sjöben. Det är en alldeles speciell känsla för alla ombord att sätta foten iland efter såpass långa perioder till sjöss. Alla har sin egen syn på vad som ska göras först, vissa vill bunkra, andra vill ut och upptäcka staden medan vissa (ett knappt fåtal) bara vill bege sig ut till havs igen.

För min del så startades dagen klockan 06:50 av telefonlarmets signal som hjälpte mig vakna till och slippa att bli purrad - detta är lätte sagt än gjort ibland. Att gå 12–4 vakten (så som vi i babord gör nu) och komma iland innebär tyvärr en kraftig tidsomställning för mat-och-sov-klockan plus en timme extra sömnkaos för mig som försöker ställa tillbaka den hela vägen till ”morgonmänniska”.

Kl. 7:50, efter en näst intill tom frukost, ställde alla upp på huvuddäck på sina respektive sidor. Jesper hade dock beslutat sig som sengångare att vi ska flytta på fendrarna - Det är detta spektakel ni kan se på bilden ovanför. Alla radade upp längs skrovsidan och tryckte allt vad de hade för att få ut Gunilla från kajen så man kunde justera höjden på fendrarna.

Tanken med dagen var först att ta färjan över till Isle of Wight och se oss omkring men eftersom väderprognosen utlovade kallt och blåsigt väder så beslutade vi oss för att tänka om. Christian skulle få besök av en go vän från London så vi gick skilda vägar, och då Portsmouth ändå har gott om saker att se så fick vi en del att diskutera. Efter mycket om och men, med fortsatt skilda åsikter, så begav vi oss ändå till slut iväg bland stadens gator och torg. Vi han med att besöka allt från ”Portsmouth D-day museum”, äta ett antal olika fikor samt shoppa i några gallerior.

Runt femsnåret när alla var samlade igen så kunde han inte med annat än om att berätta om ett spännande fenomen för oss – att fylla år 2 gånger per år. Den som uppenbarligen är den enda som kan göra detta är Queen Elisabeth II, som också lägligt fyllde år just idag! Traditionen sägs ha sitt ursprung år 1748 då Kung George den andre blev trött på att alltid behöva fira sin födelsedag under november, vilket är känt för sitt dåliga väder här i England. Han beslöt då att alla kommande regenters födelsedagar även ska firas i samband med en årlig militärparad som går av andra söndagen i juni.

Efter några för många koppar te - som utan tvekan avnjuts i drottningens ära - lite småpluggande och många skratt så börjar klockan nu närma sig att gå till kojs för natten. Ses om 12 dygn på Öckerö!

Albin Haglund, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se