Öckerö gymnasium

En va(n)lig dag

Dagarna till havs rullar på, men folk börjar bli trötta på rutinerna. Nu gäller det att uppskatta det lilla för att hålla humöret uppe. Under dagen har dessutom valspaningen intensifierats.

 Idag är det nionde dagen utan fast mark under fötterna. Hytten vaknade efter x antal purrningar, och begav sig upp för att äta. En vanlig morgon som vilken annan tänkte nog de flesta, men i Lilla Mässen gömde sig en frukostnyhet. I den vanliga och tråkiga flingburken gömde sig inget mindre än K-special med torkade jordgubbar. Jag tror aldrig att konsumtionen av flingor och mjölk varit så hög som denna morgon. Efter frukosten var det uppställning och pga vindbrist gick vi för motor, med nästan alla segel bärgade. För att kunna komma fram på tisdagkväll behöver vi från och med nu hålla en hastighet på sex knop resten av sjöbenet. Min arbetsuppgift under vakten var post. Efter tre slagna glas var det min tur att vara rorsman och jag höll kursen (95º) perfekt. Plötsligt störs jag dock av ett högt pysande ljud. På babordssidan, precis intill relingen, blåser en stor val och dyker snabbt ner under ytan igen. Folk flockas vid kanten, men eftersom att jag måste hålla i rodret kan jag inte springa fram för att ta en närmare titt. Efter vittnesmål från arbetare uppe i riggen i kombination med letande i en valfauna gjorde vi den kvalificerade gissningen att vi sett en knölval på omkring 15 meter. Vakten fortsatte, tyvärr utan ytterligare valar. Däremot blev jag underhållen av fem delfiner som simmade i fören, nästan i formation precis nedanför galjonsfiguren, när jag stod utkik.

Efter vakten begav sig vakten ner under däck för lektioner. I hytt 5 väntade en glad överraskning; vår fjärde hyttkamrat, Amanda Perols, var tillbaka i sin koj efter en hel veckas isolering i sjukhytten. Detta firades med brownie och Avatar - the last airbender.

Just nu sitter jag i Stora Mässen och skriver, är alldeles andfådd efter att ha sprungit upp på däck efter ännu ett val-larm. Jag hann tyvärr inte se själva valarna, men såg deras blås iallafall. Dessa händelser bådar gott för att få syn på ytterligare valar kommande dagar.

PoK 

Hannah, SB, hytt 5

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se