Öckerö gymnasium

En vanlig dag

I en vecka har vi varit ute på sjön. Det känns verkligen inte som att det har gått en vecka men det börjar bli lite långtråkigt. Att behöva stå post halva tiden gör ju allt mycket tråkigare. Men även om det låter tråkigt så får man se fram emot de roliga sakerna. Som idag när vi skulle stagvända i 11 m/s.

Dag ut och dag in. Dagarna börjar flyta ihop. Det må låta dystert fast det är inte så farligt. På vårt första vaktpass från 08.00 - 12.00 kom jag till exempel på att det var lördag idag och att vi nu har seglat i en vecka. Men om vi ska skina ljus på något dystert måste vi prata om posterna. Posterna är dem tre personerna som är utplacerade för att ingen skall dö eller att vi kör på någonting. Tre enormt viktiga uppgifter men likaså enormt tråkiga.

Om vi ska rangordna dem från minst tråkig till mest tråkig så kommer Rorgängare på första plats, Livbojsvakt på andra och Utkik på tredje. Rorgängare är exakt som det heter. Du får en kurs som du ska styra efter av kapten, och sen ska du hålla den kursen tills någon byter av dig eller du får en ny kurs. När man är Livbojsvakt ska man se till att om någon ramlar överbord så ska man skicka i en livboj efter dem och se till att alla på båten vet att någon har ramlat överbord. Värst är Utkiken. Du står där som ett fån och bara tittar i vattnet efter bojar och farliga containrar men också längs horisonten för att leta efter andra fartyg att rapportera till kapten. Det är fruktansvärt tråkigt då det 97% av tiden inte händer något.

Generellt sett är natten värst. På dagen finns det förmodligen någon att utbyta några få ord med men på natten är man där helt själv och bara stirrar ut i mörkret.

Idag hände det en spännande grej. Vi skulle stagvända i 11 m/s. Detta betyder att vi skulle vända med fören mot vinden. I en vanlig segelbåt är det ganska lätt om man jämför med att vända med aktern mot vinden, gippa. På Gunilla är det tvärtom. Det är jättesvårt att vända med fören mot vinden då vi nästan alltid seglar med vinden bakifrån. Så det blev ingen stagvändning utan kapten ropade upp så många som ville hjälpa till för att brassa runt riggen medan vi gjorde en 180 graders sväng.

Melker Ekberg

Nab2124

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se