Öckerö gymnasium

En vanlig vaktdag till hamn

Ja då var det vakt igen. En hel dag med underhållsarbete där tjärning, städning och rostslipning är i fokus. Allt är med andra ord som vanligt. Vi får i alla fall hoppas att det blir något gott till tre-fikat.

Dagen börjar med att jag först sover över frukosten för att kunna få lite sovmorgon. Jag väcks upp klockan fem i åtta med att någon går in i hytten, tänder lampan och skriker: ”uppställning om fem minuter”. Jag känner hur min kropp bara skriker när jag snabbt hoppar ut ur kojen och drar på mig mina arbetskläder.

Det gick som ett ögonblick och helt plötsligt befann jag mig uppe i riggen med en tjärburk runt axel, en overall på mig och en rejäl ångest. Det tog lång tid men till slut var nästan alla brassklädningar tjärade och jag var överlycklig men även utmattad. När jag klättrade ner fick jag en snabb order om att jag nu skulle slipa rost på naglar. Jag tänkte att detta inte kunde vara värre än tjärningen men när jag såg antalet naglar som behövde slipas insåg jag att jag hade så fel. Tiden gick dock snabbt och snart var det redan tre-fika. Jag slipade på med hög förväntan på fikat och funderade över vilka delikatesser det kan bjudas på idag. Jag hade ju hört från den föregående vakten att tre-fikat hade vart gudomligt på deras vaktdag.

Helt plötsligt avbröt Olof mig mitt i slipningsprocessen och berättade att det nu var dags att fika. Jag släppte allt jag höll på med och sprang in i lilla mässen där jag möttes av den ljuvligaste synen jag har skådat på länge. En hel tallrik med glass! Hela dagen blev som en dans på rosor efter det.

Underskatta aldrig kraften av tre-fikat.

Jakob, Barbordsvakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se