Öckerö gymnasium

Ett dopp i Nordatlanten!

God morgon Shetland! God morgon Nordatlanten! Lördagen den sjätte augusti började för de flesta med frukost och förberedelser inför färdens första busstur. Själv var jag uppe med soluppgången.

Klockan 03:15 kom någon in i min hytt och sade godmorgon. Klockan 03:25 kom nästa. 03:30 klev jag upp och fem minuter senare stod jag, inte fullt så påpälsad som jag kanske borde ha varit, på däck. Försenad och frusen möttes jag vid landgången av nyheten att min vakt, Styrbord, förlorat en medlem. En styrbordare hade fått lämna oss för att förstärka den sargade vakten midskepps, ett beslut som tagits under midnattens timma. En koj skulle bäddas ur och en annan bäddas i. Men än så länge låg majoriteten av båtens besättning och sov i ovetskap. Ovetande om det nya beskedet, ovetande om den friska luften och mjuka soluppgången över Shetlands landsbygd.

Klockan 09:00 bar det av med buss. Chauffören skulle ta oss till Shetlands sydligaste delar och tillsammans med DoS guida våra blickar runt Shetlands natur. Det blev ett stopp vid en fyr, en tur till utsidan av en gammal fornlämning och till slut ett dopp i Nordatlanten (för de som vågade). Sammanfattat är Shetland mycket grönt, mycket tätbefolkat (av får) och Nordatlanten väldigt kall. Det var absolut en mycket lyckad tur, men efteråt kände sig nog de flesta ganska klara med de magiska sagoöarna i östra Nordatlanten.

Efter en välbehövd pizzalunch tog vi våra sista steg på fast mark för ett bra tag framöver och klev på Gunilla. Nu satte sjövakterna i gång och lyckligtvis var klockan inte mellan åtta och tolv, än var jag fri! Innan avgång höll kapten en vädergenomgång i stora mässen, och låt oss säga så här, vissa saker mår man bättre av att inte veta något om. Början av resan förväntades åtminstone vara lugn och trots ösregn väntade resans bästa vakt. Regn, mörker, kyla, toalettstäd och tuff brassning hade kunnat kännas aningen påfrestande om det inte vore så att det för första gången rådde en allmän åksjukeimmunitet på båten! Alla mådde bra! Jag mådde bra! Nu åker vi mot Island! TJOHO!

Linnéa Sandén

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se