Öckerö gymnasium

Ett historiskt ögonblick

Dagen börjar med att Sara purrar mig och resterande hytt 8 klockan 06.58, om exakt en timme och två minuter börjar dagens första vakt.

Jag vaknar upp och mår faktiskt ganska så bra, jag vill upp och äta frukost. Extra sugen är jag på en ägg och kaviar macka. När jag dragit mig upp ur kojen och stapplat mig upp till lilla mässen ser jag det, äggen och kaviaren. Mums.

I nuläget har jag och Babord 8-12 vakten. En riktigt bra vakt enligt mig, rubbar inte de “vanliga” sömnrutinerna vilket är skönt när vi återigen kommer in i en hamn. Just idag är det en fin dag ute på nord sjön, det gungar knappt och vinden blåser precis lagom. Alla segel är satta och har varit sedan i fredags. Alla vakter har varit ganska lugna och allmänt mysiga. Vakten börjar med att Båsen ber mig och några andra av mina vaktkompisar att hämta The black box. Vi blir lite spända och börjar skämta om att kattapan ska hoppa fram när vi öppnar den. Kattapan är ett spöke som kilar omkring på Gunilla där den retas och busar. Till våra förhoppningar var det ingen kattapa i lådan, utan en slags “smart” hake-grej. För att förstärka hur coolt detta är vill jag tillägga att den har bluetooth. Tyvärr behövdes en app för att få den att funka. Ni kan antagligen gissa själva att det är svårt att ladda ner en app mitt ute på nord sjön. Så det fick vänta. Istället börja vi planera hur vi ska sätta den berömde Jagaren, ett segel som inte varit uppe på ungefär 20 år. Största delen av dagvakten gick till den berömde Jagaren, emellanåt rensa vi bland trä. För att hissa Jagaren började vi med att fästa en tamp i varje horn, ett fall, ett skot och ett nedhal. Vi hissade upp seglet ihoprullat med tunt tunt garn som säkring runt den så kallade “korven”. När vi sedan fått seglet så högt som vi ville så var det dags att hala (betyder dra för er landkrabbor) i skotet. Hela vakten drog och drog och drog och plötsligt sa det BANG och seglet var ute. När vi hala i skotet så hade dessa tunna tunna garn säkringar gått sönder och seglet kunde därmed fällas ut. Riktigt coolt måste jag ändå säga. Jag tror aldrig jag sett vår Bås vara så lycklig. Vi fick idag vara med om ett historiskt ögonblick. Kanske inte helt då seglet varit uppe innan, men det va väldigt längesen så jag kommer ändå kalla detta för ett historiskt ögonblick.

Min dag fortsatte sedan likt alla andra dagar till sjöss. Jag sov och kolla lite på film. Idag var dock första lektionsdagen, vilket jag sett fram emot. Hela dagen bestod av svenska. Det var en väldigt mysig dag då svenskan går ut på att läsa en bok.

Min dag avslutas, likt den börjat, med vakt. Denna kväll var det helt vindstilla och vi hade tagit ner alla segel, för imorgon seglar vi in i Holland för att spendera en dag i Haag. Det var så stilla att det kändes som vi åkte baklänges, utkiken gick till och med till styrman och fråga. Trots en väldigt långsam och stilla vakt så var den rolig och cool. Vi skulle nämligen korsa farleden. Det var fartyg överallt, vart du än tittade var det massor av ljusprickar. Vissa fartyg kom läskigt nära och i dessa stunder var jag glad att jag inte var rorgängare, utan bara en hederlig medlem av arbetsstyrkan. Plötsligt är det uppställning och vi lämnar över vakten. Sen är det Tisdag.

Alice Hakenmyr SA2023 Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se