Öckerö gymnasium

Ett lugnt och slitsamt hav

Nu är vi inne på dygn två till sjöss här ombord och Lissabon närmar sig med stormsteg. Tiden i hamn är alltid den bästa tiden, men just nu är det väldigt blandade känslor.

Att komma till hamn betyder även att slutstädningen och avmönstringen är närmare än någonsin. Resan har verkligen flugit förbi, men det är ett bra tecken på att vi har haft väldigt kul.

Även om slutet är nära så är det verkligen inte här än. Underhållsarbetet ombord fortsätter och just nu innebär det framförallt att tjära om hela riggen då det behövdes göra igen. Det är svårt att förklara så att ni där hemma ska förstå, men det är lite som att vara i en tät skog. Man fastnar i tjäran när man stöter emot ett träd och blir sedan frustrerad för att den aldrig försvinner och hamnar överallt. Problemet är bara att det blir väldigt mycket tjära när man ska tjära en hel rigg, och allt klet tillsammans med den starka lukten blir lätt för mycket för många. Jag kan tycka det är lite mysigt att tjära, men det är inte lika roligt när man sedan måste klättra upp igen och halkar omkring för all tjära. Det är inte heller lika roligt när man vakten efteråt inser att man ska sätta på sig arbetskläder, som redan innan vakten börjar, är blöta av tjära.

Som alltid när man ska beskriva ett underhållsarbete låter det värre än vad det är. Det kan vara slitsamt och irriterande i vissa stunder men i slutändan har det ändå sin charm. Arbetet, även jobbigare arbeten, hör till livet här på Gunilla och man vänjer sig vid allt. Vi har trots allt ett väldigt mysigt sjöben just nu. Havet är lugnt men vi har ändå vind så att vi kan segla, de flesta mår bra och vi njuter av den sista tiden på resan. Vi pluggar mycket på dagarna för att inte behöva stressa när vi kommer hem, kollar på film när vi får tid över och arbetar hårt på vakterna. Mer än så händer inte just nu men vi har det mysigt.

Hoppas ni har det bra där hemma!

Ida, babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se