Öckerö gymnasium

Ett marinbiologiskt utbyte

För en månad sen möttes vi över internet, men idag en månad senare omgivna av segel och tampar och ett hårt sjöben på nacken skulle vi ses i verkligheten i Charleston.

Efter en god nattsömn och en stabil frukost välkomnades idag våran nya kapten av oss elever och befäl under den vardagliga uppställningen klockan 8. Även idag möttes vi av solsken och svaga vindar samt en blå himmel. Direkt efter dagens uppställning bar vi naturare av mot Charlestons marina forskningscenter för att möta den klass amerikaner som vi prata med via internet för cirka en månad sen hemma på öckerö. Vi blev alla väldigt glada och förvånade när vi skulle få skjuts till forskningscentret i en klassisk amerikansk skolbuss. För de som redan hade studerat i USA förut var det ingen större överraskning men för oss andra kändes det lite speciellt att glida runt på Charlestons gator i en orange skolbuss.

Det marinbiologiska forskningscentret som låg enbart några minuter utanför Charleston och Gunilla var ett par hyfsat små byggnader men omgivna av våtmarker och små stränder.

Väl framme på platsen så återförenades vi med en man vid namn Adam som några från styrbordsfartygsvakt hade träffat på under onsdagen. Adam är med i forskningsprojekt som täcker upp Sverige, Norge, Tyskland och USA. Forskningsprojektet går ut på att skolor längs havskuster får undersöka sina vatten och leta marina organismer som kan befinna sig där. Informationen om organismerna samlas sedan ihop och jämförs, dels för att se vilka arter som befinner sig i de olika vattnen men även se om havets välstånd kan spås med hjälp av organismer. Det var tack vare Adam som vi fick följa med på dagens besök och utforska Charlestons marina djur och växter.

På plats fick vi även träffa den amerikanska klassen i verkligheten, vilket jag skulle tro alla tyckte var trevligt och roligt. Amerikanerna var mer förvånade utav att vi faktiskt fick betalt för att gå i skolan än att våran skola var ett skepp. Efter ett trevligt möte med den amerikanska klassen och en hel del forskning så var det dags att dra sig tillbaka hemåt Gunilla där vaktledarna jobbade för fullt. Midskepps vakt var dagens hamnvakter och vi andra spred ut oss i stan eller på Gunilla för att antingen plugga hårt eller vila hårt.

Till middag hade Lill-britt och våra kära backisar lagat tacos, vilket alltid är välkommet tycker jag åtminstone.

Vid laddar all upp inför nästa sjöben och atlanten resan och hoppas på att det ska gå utan några invändningar eller ytterligare förstörda segel.

Hoppas att ni alla har en fantastisk dag där hemma.

En blogg av mannen med de sarkastiska skämten från styrbord,

Rasmus Andersson

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se