Öckerö gymnasium

Fartfylld dag med massa historia

Purrningen varade som i vanlig ordning vid 07:00 för att äta frukost. Just denna frukosten var extra viktigt eftersom att dagen slutade med nästintill 30 000 steg.

Efter de 8 glasen var slagna var det dax att utnyttja dagen för fullt. Jag och Oskar hade bestämt oss för en löprunda och började därav springa direkt efter uppställning. Första 5 km var helt ljuvliga med mycket fina vyer. Allt ifrån Titanic museum till vart fartyget faktiskt byggdes. Ja, Belfast är både stolta med ekonomiskt smarta av användandet av Titanic. Well well, när vyerna försvann och det var 2 km kvar på rundan det var då jag börja känna av att man faktiskt inte sprungit på ett tag. Bena börja göra ont och nästintill krampa men både jag och Oskar tog de 7 spännande kilometerna.

Efter löpningen blev det lite vila innan hela båten skulle på utflykt. Utflykten bestod av vandring genom en katolsk och protestantisk stadsdel. Vi började med en 25 minuters walk för till en mötesplats. Här delades vi upp till 2 grupper för att sedan gå åt varsitt håll. Mitt gäng gick förbi den enorma muren till den protestantiska delen för att här möta upp vår guide. Vilken stad är allt jag kan säga. Att man 2022 i ett europeiskt land med hyfsad ekonomi kan leva såhär. Vi gick förbi massa minnesplatser av både bombningar och skjutningar av gruppen IRA. Var och varannat hörn hade någon typ av minnestavla eller bild av någon. En sak som dock var väldigt coolt eller iallafall enligt mig var en glasbild av George Best en väldigt känd fotbollspelare som under 60-talet spelade för mitt favorit lag Manchester United. Nu gick vi igenom samma mur fast på ett helt annat ställe för att komma till den katolska delan. Muren var nämligen uppemot 5 kilometer lång med grindar som stängs 18:30 varje kväll. Den katolska siden hade lika mycket minnesplatser men här då beskrevs det istället bara om vad protestanterna gjort. Vandringen var väldigt lärorik men också lite berörande. Man kände hatet men ändå var det så att man försökte sprida kärlek på väggarna av respektive sidor.

Efter en förmiddag av löpning, vandring och väldigt trötta ben var det dax för kvällen. Vi var ett rejält gäng som skulle ut och strosa runt i stan. Gänget inklusive mig själv gjorde oss fräscha för kvällen för att traska iväg. Det blev trevlig kväll med mycket musik och vandring av stan. Dagen avslutades med häng i lilla mässen med mycket skratt. En lyckad dag helt enkelt.

Aron Nilsson

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se