Öckerö gymnasium

Fem saker om México som jag inte visste innan jag besökte det!

Den 26 februari var inte något utomordentligt. Vi i styrbord hade vakt, det var stekfrukost och havregrynsgröt med jordnötssmör (!), därefter bestod resterande av dagen av att fetta bramstången, skrubba däck och städa, rätt vardagligt. Så i stället för att ni ska få ta del om våra Gunilla rutiner för sjutioelfte gången tänkte jag berätta för er om: Fem saker om México som jag inte visste innan jag besökte det!

Tajín – kryddan som alla mexikaner älskar! Man kan ha den på mango, chips, banan, söta eller sura godisar, potatis, i drinkar, på kött och på ananas. Ja, jag skulle tro att det fungerar på allt helt enkelt. Jag köpte Tajín på vår bäste vän Super Aki för hela 18 kr, och den består av två delar, sås och krydda. Den är inte äcklig med tar över smaken på det mesta, ingen hit på frukt men jag kan dock tänka mig att det kan vara en god potentiell nötsmak.

Ps. jag snålade inte med paketet av Tajín, då allt som säljes är i Big Maxi Size så finns det gott om den till alla som vill smaka.

Högtalare – ingen specifik uppfinningen i sig utan snarare fenomenet. Jag överdriver inte när jag säger att utanför varje restaurang, butik och café till och med på Grande Plaza i Merid, pumpas det ut musik. Ofta inte någon sofistikerad hissmusik utan techno inspirerade drop-låtar, som nästintill inte går att överrösta. På bussarna sitter minst ett tiotal med högsta volym på deras mobiler som skränar ut låtar från Tiktok. Överallt hörs pop-låtar från blinkande högtalare.

Amerikaniserat – När jag sett bilder och pratat med folk om México har jag alltid fått bilden av att det mesta som finns i USA, också finns i dess mexikanska grannland. Men detta är i kubik, det känns nästan mer typiskt amerikanskt än Amerika själv. Coca Cola, Pommes, amerikansk musik och oändligt mycket amerikanska märken, fast där det mesta är fake, fyller Meridas alla stånd. Globaliseringen spelar såklart en stor roll i hur México ser ut idag, men det landet som influerat México främst är med stora bokstäver USA, i allt från musik till mat.

Coca Cola – inte bara det som jag nämnde ovan, med koppling till det amerikanska influenserna, utan mängden Cola som konsumeras av mexikanerna. Méxicos blod består av Coca cola. Läskedryckens logga finns målad på väggar, gatubrunnar, plaststolar och bilar. På alla restauranger dricks det Cola och majoriteten av allt skräp på marken är tomma Coca Cola flaskor. Enligt SVT 2013 konsumerar mexikanerna i genomsnitt 160L läsk varje år. 3 liter Coca Cola kostar ca 16 svenska kronor, vilket är nästan hälften så dyrt som vattenflaskorna i de mexikanska mataffärerna. Flaskorna som står uppradade i mataffärerna är större än vad jag kan beskriva, ändå säljs många av dem på kampanjpris eller erbjudanden som tre för två.

Tacos finns överallt – att vi har befunnit oss i tacosens hemland har inte undgått någon, men att maträtten är så utbredd trodde jag bara var en klyscha. I varje gatuhörn, från den lyxigaste restaurangen till det minsta av gatukök finns det alltid tacos som ett alternativ. Det finns oändligt antal restauranger, men dubbelt så många olika sorters av tacos. Allt från tomat till bläckfisk, clementin och Chitaki.

Hasta la vista Elsa G

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se