Öckerö gymnasium

Finfredag

Varje morgon för att klara av nattvakten springer Elsa upp från hytten in till byssan för att göra sig en kopp kaffe. Zelda tittar trött ut från sin koj sittandes, ingen koj är som hennes, eftersom det är den som man kan sitta raklång i. Klaras skynken är fortfarande fördragna och som vanligt lär det bli stressigt. Jag själv är nästan färdig men långt ifrån klar.

Under nattvakten började vi i midskepps med rå-safari som Leo, våran styrman, skickade iväg oss på. Upp till röjeln, ut på råt, in från råt, ner från röjeln och igen. Rå-safari är väldigt ansträngande, men däremot är rå-mys något vi i midskepps föredrar. Skillnaden är minimal men den finns.

Innan fikat satte vi oss på halvdäck och lyssnade på Leos föreläsning om vind och segel. Vid tillfället blåste den sanna vinden ca 10 m/s och den relativa ca 15 m/s, intressant information sprutades ut ur Leos mun. Information som man så gärna vill förstå sig på.

Till fikat blev det super goda pizzabullar som backisarna gjort. Efteråt placerade vi våra rumpor på halvdäck igen, och diskuterade vad som skulle ske under vakten som varoch en ska hålla och bete sig som en vaktledare. Det ska bli väldigt spännande att förbereda en hel vakt själv och en väldigt bra erfarenhet samtidigt som det är ett stort ansvar och kan leda till dålig stämning vid tex missförstånd.

Vid soluppgången spelades “En värld full av liv” på högtalaren i samma stund som vi vaskar stordäck. Efter vakten går allt på rutin, från frukost till kojen till lunch. Utöver det vanliga idag är det Fancy Friday vilket innebär varje person ska fixa till sig om det så är att ta en dusch eller att måla naglarna. Vi i vakten satte alla på oss läppstift och Pogge lyxade även till det med en kjol utanpå seglarstället.

Fancy Friday blev ingen Fancy Friday för de sjösjuka då dyningarna blivit större och otippade personer mår illa. Uppskattar idén att klä upp sig varje fredag och få känna sig fräsch då det är en stor bristande känsla, inte för att vi inte duschar utan snarare att Gunilla är en gammal båt och kan behöva en eller två renoveringar.

Vakten rullade på och jag tillbringade 4 timmar vid relingen. Människor kom och gick men jag stod ensam kvar. Väl efter vakten var det snabbt ner till kojen för en välförtjänt sömn, lite svårt att sova när vågorna väller över däck, men skam den som ger sig.

Alice Persson, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se